Diverse Artiesten – Folk & great tunes from Scotland / The ultimate guide to Welsh folk

Folk & Great tunes from Scotland
(Tasal Records TR003)

The Ultimate guide to Welsh Folk
(ARC Music EUCD 2744)

Ik houd niet zo van verzamel-cd’s. Vooral niet als het een ‘best of’ is van een naam, maar ook niet als het een collectie is waarmee bestaand werk moet worden gepromoot. Deze twee uitgaven zijn de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. Want zowel Folk & Great tunes from Scotland als The Ultimate guide to Welsh Folk zijn prima dubbelaars. Zeer zorgvuldig samengesteld, evenwichtig gekozen tracks en niet zonder meer een bepaald aantal tracks, maar ook benodigde achtergrondinformatie en/of -gegevens waardoor je verder kunt zoeken naar reguliere uitgaven van de muzikanten.

De Schotse variant is samengesteld door Christian Pliefke, die met Tasal weer een nieuw label aan zijn toch al indrukwekkend catalogus (Nordic Notes, Beste! Unterhaltung, CPR) toevoegt. Ik kan alleen maar zijn voorwoord bevestigen, dat er nog vele interessante muzikanten in het Schotse actief zijn. We hebben het dan grotendeels niet over de grote namen (Dougie MacLean, Julie Fowlis, Dick Gaughan om er een paar te noemen), maar minder aan de weg timmerende of ook voor mij tot nu toe onbekende formaties. Een aantal muzikanten op de twee schijven kennen we reeds in Nederland (Breabach, Shooglenifty, Paul McKenna Band, Rachel Newton, Sarah Jane Summers & Juhani Silvola).
De rest is een reden om deze twee cd’s als een perfecte kennismaking met nieuwe, zeer interessante formaties aan te schaffen. Van elke band zijn twee tracks geselecteerd en daardoor geven ze een mooie indruk van wat ze te bieden hebben. En dat is veel! Mocht je verder willen kijken dan die twee tracks, dan zijn er verwijzingen opgenomen waar te zoeken.

The Ultimate Guide is een soort tegenhanger van ARC Records voor de bekende Rough Trade uitgaven. Samensteller Cerys Matthews heeft een schitterend document gepresenteerd, waarmee je een uiterst nauwkeurig overzicht krijgt van wat en hoe de Welshe folkmuziekscene in elkaar steekt. In maar liefst 48 tracks op deze eveneens dubbelaar krijg je oud en nieuw door elkaar.
In zeer snelle vogelvlucht presenteert Matthews pioniers van de Welshe folk als Phil Tanner, Hennessys, Bob Roberts en Ben Phillips. Namen die wellicht de meesten niets zeggen, maar zonder wie… De verzameling opent met een track van wellicht het grootste ankerpunt van de Welshe folk, Nansi Richards. Zonder deze dame zou de triple harp niet meer onder ons zijn als actief instrument en alleen op illustraties en in musea te bewonderen zijn. ‘Historisch’ – zoals voornoemde namen, ‘oud’ (zoals de eerste revivalnamen uit de jaren zeventig als Ar Log, Dafydd Iwan, Bob Delyn, Elinor Bennett, maar ook een Mary Hopkin), ‘onvoltooid tegenwoordige tijd’ als Fernhill, Robin Huw Bowen, Llio Rhydderch, Sian James, Siwann George staan kris kras door elkaar in de tracklisting met nieuwe namen als 9Bach, 10 Mwen Bws, Catrin Finch & Seckou Keita, DnA en Jamie Smith’s Mabon.
Van iedere muzikant of groep is er een korte beschrijving en plaatsing in de tijdlijn. De dubbelaar maakt kraakhelder dat Welshe folk nog springlevend is, een eigen herkenbare structuur heeft en dat we er te weinig van weten. Geslaagd product dus.

Scroll naar boven