Diverse artiesten – Great tunes from the world music charts Europe

Great tunes form the world music charts Europe
(CPL music CPL055)

CPL music staat bekend om sterke verzamel-cd’s. In het algemeen wordt een stijl of een land of streek beschouwd, zoals bijvoorbeeld de tamelijk recente uitgave Folk and great tunes from Russia. Ondanks het feit dat de muzikale uitingen binnen landsgrenzen, of binnen een genre sterk kunnen verschillen, is er toch sprake van enige connectie. Dat is precies wat op Great tunes form the world music charts Europe ontbreekt.

Vooropgesteld: wat je te horen krijgt is zonder meer kwaliteit, maar het past gewoon niet bij elkaar. Het begint bijvoorbeeld met de Portugese Lina-Raul Refree: fado getinte muziek, niks mis mee. Vervolgens Trio Tekke met wat je rebetikapunk kan noemen. Daarna de Pools-Jemenitische Rasm Almashan, die opgevolgd wordt door het rutale Vedan Kolod uit Siberie.

Je vliegt van de ene kant in de wereld naar de andere. Je komt nergens in een flow of een gemoedstoestand vanwege de grote muzikale, talige, ritmische en lyrische verschillen.Een binding in dan toch wel te ontdekken. De zang staat in elke track wel centraal. En dat er op deze rommelige overzichtscd’s enkele sterke – bij mij tot nu toe – onbekende vocalisten te ontdekken zijn is een pluspunt.

De documentatie en  vormgeving is als gebruikelijk bij CPL dik in orde, maar met deze veelzijdige verscheidenheid in muzikale herkomst heeft de maatschappij zich vertilt. Een aangename aanschafsprijs vergoedt wat van die pijn.

Scroll naar boven