Diverse Artiesten – Guitarra Portuguesa

Guitarra Portuguesa
(Seven muses046-Book2cd; Xango Music Distribution)

Guitarra Portuguesa is een gecombineerde boek & cd uitgave, waar in 80 pagina’s en 40 tracks de 200-jarige historie van het nationale Portugese muziekinstrument wordt verwoord en verklankt. Niet alleen aan de ontstaansgeschiedenis wordt aandacht besteed, maar ook aan de bijzonderheden van het instrument, de bouw en het onderwijs in de gitaar. Het is gelardeerd met fraaie foto’s, zowel oude als recente. Er is naast de Portugese tekst een Engelse vertaling. Het boekgedeelte is een juweeltje.

De twee cd’s zijn opgesplitst in periodes. De eerste cd bevat composities en uitvoeringen uit de 20e eeuw. Allen zijn fadogitaristen en de speelstijl wordt de “Lissabonstijl’ genoemd. De tweede schijf belicht de recente ontwikkeling in de 21e eeuw en een nieuwe richting, de Coimbra. Waar het bij de eerste cd oude opnamen betreft, de tweede cd bevat allemaal nieuwe opnamen.

Meestal is de bezetting standaard: guitarra Portuguese, klassiek gitaar, aangevuld met contrabas. In enkele gevallen met viool, cello of elektrische bas en nog zeldzamer met piano, klarinet en drums. Waar het instrument een voorbehoud leek voor mannelijke bespelers, kent Cd 2 de primeur van de eerste vrouwelijke gitariste, Mariana Martins. Naast gekende gitaristen passeren op deel 2 ook jonge(re) talenten.

Van elke track is een beschrijving van componist en uitvoerende(n) met een illustratie. Evenals het boek is het ook muzikaal  genieten van deze geheel instrumentale compilatie. Je zou zomaar fan kunnen worden van de Guitarra Portuguesa dankzij deze uitgave.

Scroll naar boven