Diverse artiesten – Hommage aan Bram Vermeulen

Hommage aan Bram Vermeulen
(Vara/Coastcompany VCD 6301097)

Toen ik 5 september 2004 hoorde dat Bram Vermeulen was overleden werd het even stil in mij. De rest van de ellende in de wereld viel in het niet bij dit bericht. Neerlands grootste liedjesschrijver was niet meer.

Nooit meer nieuwe teksten over van elkaar vervreemde families, rampzalige liefdes, de ellende van de loopgraven, nooit meer nieuwe teksten waar de druilerigheid van een jaren zestig revolutiebouw flat vanaf druipt, beslagen ramen van een keuken waar het kuiltje met jus in de prak elke dag weer hetzelfde is.
De concerten die een jaar later door het land trokken als hommage aan de man en zijn kunst waren trieste en tegelijkertijd blije bijeenkomsten. Van het concert in Carré is een cd gemaakt en bij de eerste tonen krijg je weer een brok in de keel. Een mooie, kale registratie van een concert waar de liedjes de hoofdpersonen waren en de hele trits uitvoerenden zich dienstbaar maakten aan de nagedachtenis van Vermeulen.
Het klinkt misschien hoogdravend, maar het gevoel dat ik bij het concert had, heb ik bij het beluisteren van de cd’s weer: wat een wonderschone muziek en wat triest dat Bram Vermeulen het zelf niet kan zingen. Dit is niet alleen een mooie cd, maar ook een cd vol emoties.

Scroll naar boven