Diverse Artiesten – Kreiz Breizh Akademi vol 8, Ba’n dans

Kreiz Breizh Akademi vol 8, Ba’n dans
(Xango Music distribution)

De uitgaven rond de Kreiz Breizh Akademi is een reeks onder leiding van Erik Marchand. Jonge muzikanten, studenten nog, zetten zich mede dankzij deze serie in de schijnwerpers. Ba’n dans is inmiddels de 8e in deze langlopende reeks.

De 12 tracks geven je een dwarsdoorsnede van Bretonse ritmen als de dans-fisel, kas-a barh, rondes, gavotten en ridees, naast de bals en bourrees. Ondanks het doorsnee repertoire is er geen sprake van doorsnee uitvoering. Zo hangt er een mediterraan/Noord-Afrikaans zweem over opener La Delaissée. Qua structuur gewoon een rondes de Loudeac. Dat ligt met name aan het percussieaandeel van Nathan Arnaud (riq, tumbac, Kanjira), maar eveneens aan de speelwijze van de viool (Yuna Leon, Melanie Brelaud) en het wat zwevende geluid uit de accordeon van Charlotte Espieussas.

De stemmen van Camile Laine en Yolaine Delamaire hebben die kenmerkende nasale klank van Bretonse zangeressen, misschien het enige standvastige op de cd. Maar ook hun kan ha diskan in J’ai fait un amant lanlire wordt niet standaard begeleid. Zo is er geen doedelzak of biniou voor de drones, maar een klarinet (Meriadeg Lorho-PAsco) en haar je later ook de saxofoon van William Nicolas, die verder op het album ook de bombarde speelt.

Juist die afwijkingen, hoe miniem soms ook, maken de uitgaven van Kreiz Breizh Akademi zo interessant. De traditie leeft voort, maar ontwikkelt zich met inzichten en invloeden van jongeren. Improvisatie, een eigen blik, initiatief, vernieuwing… Bretagne heeft nog veel te bieden.

Scroll naar boven