Diverse artiesten – Lost in Mali/Every song has it’s end

VA - lOST IN MALI

Lost in Mali
(Riverboat Records TUGCD 1091 /Music & Words)

Every song has it’s end
(Glitterbeat GBCD 029 /Xango)

 

Twee verzamelaars met hedendaagse muziek uit Mali op twee verschillende labels, maar wel van dezelfde samensteller: Paul Chandler. De eerste kwam mede tot stand door de medewerking van Philippe Sanmiguel. Beide cd’s laten vooral onbekende muzikanten horen. Dat was in ieder geval het doel van de Riverboat sampler: een grote variatie in zowel stijl als herkomst, maar ook uitgevoerd door plaatselijke helden.
Meer traditionele uitvoeringen als Kaya van Ali Baba Cissé gaan samen met rocky vertolkingen als Farinya Manji van Miria, een groep van een blindenschool waar ook Amadou & Mariam hun oorsprong kennen. En de hypnotiserende klanken van Barou Drame staan naast de stadse Mali reggae van Kas 2 Kastro. Zelfs de Malinese Tiesto is aanwezig, al heet hij Mamoutou Dembele en gebruikt hij  in zijn mixen alleen traditionele instrumenten. Alle tracks op Lost in Mali werden speciaal voor dit project opgenomen. Bocar Sangaré uit het Niafunke district maakt zelfs zijn officiële debuut. De beknopte maar informatieve hoestekst beschrijft de uitvoerders, maar plaatst ze ook geografisch en in een muzikaal kader. Zo wordt Lost in Mali een atlas van de veelzijdige Malinese volksmuziek in 13 tracks.
Ook Every song has its end doorkruist Mali van het uiterste noorden in de droge woestijn tot het Wassoulou district in het broeierige zuiden. En voorbeeld van het eerste is de openingstrack Le Souvenir van de vrouwengroep Ekanzam. Hun rurale klanken herinneren inderdaad VA - Every song has its endaan de woestijnblues van een groep als Tinariwen. De opnamen van Every song has its end lijken mij veldopnamen te zijn. Dat wordt nergens vermeld, maar de geluidskwaliteit is in ieder geval niet die van in een studio. Dat geeft deze cd een meer authentiek karakter.
De uitvoeringen kan je eveneens meer traditioneel noemen. Vaak gaat het ook om een solist of een kleine groep met twee instrumenten.
Op de promo-cd ontbreekt verdere informatie. Nog wel dat het tevens als CD/DVD album verkrijgbaar is, naast vinyl en download.
Voor de beelden kan je ook naar YouTube.

Scroll naar boven