Diverse Artiesten – Manush Music vol 1

(Uren UP22-1-NOV1, Xango Music Distribution)

De term wereldmuziek is natuurlijk een fake. Mocht die term toch van toepassing zijn, dan past die uitstekend bij het Manush Music project, alhoewel ‘mensmuziek’ een nog betere dekking geeft.

Maar liefst 18 musici uit zeer diverse streken op de aardbol realiseerden deze cd in wisselende samenstelling. Er vindt een ongekende symbiose plaats tussen muziekstijlen: klassiek (eigenlijk etnisch) paart met RnB en de gevoelige klanken van de Armeense duduk, de mystieke klanken uit de Ashik traditie uit Anatolië gaan samen met de Bauls van de Bengalen, Gwana ritmes adopteert jazz en Bauls, traditionele Chinese muziek vermengt met middeleeuwse Europese muziek en boventoonzang uit Tuva.

Een zooitje zo op het eerste gezicht, maar het tegendeel is meer dan waar. Gekende namen uit het project zijn Efren Lopez, Hicham Bilali, Lüftü en Emre Gültekin, Vardan Hovanissian. Raphaël de Cock vertegenwoordigt met een flink aantal landgenoten de Belgische equipe, maar alleen deze namen noemen doet onrecht aan de bijdragen van anderen. 

Al die combinaties van stemmen, instrumenten, ritmen, melodieën en harmonieën passen en schuren ondanks schijnbare verschillen en onverenigbaar zijn ze nergens, alsof er al sprake is van ‘one world music’. Het is een orgie van hoogstaande, kwalitatieve rootsmuziek. Dit fraais is met geen pen te beschrijven, dit moet je gewoon gaan horen. Het is niet onder één noemer te vangen, tenzij ‘mensmuziek’.

Scroll naar boven