Diverse Schotse folk-cd’s (deel 2)

Sgoil Chiuil na Gaidhealtachd –
Come spend a while wi’ us
(Sgoil Chiuil na Gaidhealtachd SCGCD021)

Sgoil Chiuil na Gaidhealtachd is een muziekacademie gerund door voormalig Battlefield band en Coila piper Dougie Pincock. Kennelijk brengen zij elk jaar een (dubbel)cd uit met opnamen van de studenten. Dit is uitgave 21 en een enkele cd, deels verklaarbaar door de covid restricties die studeren en opnemen lastig maakten.

De voorbereidingen waren nihil en veel is spontaan ontstaan. De geluidsopnamen zijn meer dan aanvaardbaar, maar hebben niet de gebruikelijke studiokwaliteit.

Ondanks deze hobbels en beperkingen is Come spend a while wi’ us een aangename cd. Pakweg zo’n 25 studenten stellen zich in wisselende samenstelling voor, variërend van een zeven persoonsformatie (de titelsong) tot een duo (het fraaie Night in that land door harpiste Isy Maclean en pianiste Effie MacLean). Het niveau is behoorlijk hoog. De herkomst van de composities varieert van traditionals tot hedendaags werk (oa de Cunninghams) en wat eigen composities. Meest bekende nummer is een uitvoering van The Bonny light horseman, gespeeld en gezongen in een bijzondere cadans. De Schotse folkmuziektoekomst is verzekerd..


Ian Bruce
The land we love
(WELL ROAD Productions LUMS CD0116)

Een veteraan in de Schotse folk, zo mag je Ian Bruce inmiddels wel noemen. Mij kon de singer-songwriter-gitarist meestal niet bekoren. The land we love is een aangenaam product, mede dankzij de bijdragen van Pete Clark, Bruce MacGregor (beiden viool) en Ian Lowthian (accordeons). Ze geven de muziek wat meer body.

Voor deze thema-cd zette Bruce een 18-tal gedichten van de poëet Will H. Ogilvie op muziek. Zijn werk beschrijft topical  issues en natuur uit de Britse Borderstreek en de Australische outback. Bruce voorzag ze van meegaande melodieën, eenvoudig van structuur en in uitvoering. Doet het goed in de traditionele folkkroeg met liedjes met meezingrefreinen op vlotte deunen. Onderhoudend dus…


Scroll naar boven