Djambolulu Swing Trio – Djambolulu Swing Trio

Djambolulu Swing Trio
(Visage music VM3012 / Xango Music Distribution)

Met Swing a sud bracht Maurizio Geri drie jaar geleden een album uit waarop zijn voorliefde voor de swing te horen was. Ik was niet echt overtuigd. Met het nieuwe trio Djambolulu Swing Trio beperkt de gitarist/zanger, vooral bekend als begeleider bij Riccardo Tesi, zich tot het standaard swingtrio: sologitaar, ritmegitaar en contrabas.
Jacopo Martini en Nicola Vernuccio zijn de metgezellen, waarbij Stefano Cantini in een aantal nummers op sax aantreedt. Martini neemt een flink aandeel in de composities, Geri zorgt voor de rest. Djambolulu Swing Trio spreekt me meer aan dan eerder genoemde voorganger. Wellicht omdat het overzichtelijker is. Het spelniveau is klasse. Het lijkt allemaal wat meer vanzelfsprekend te gaan, zonder routineus te zijn. De soli zijn vloeiend, de afwisseling tussen de twee gitaristen verloopt zonder hapering en met name bassist Vernuccio laat lekkere loopjes horen (bijvoorbeeld La fuga di swing).
De afwisseling zit hem ook in het soort melodieën. Vals Venezolano no.2 is een heerlijke wals, daar waar Bianconiglio meer de sfeer van de onderkoelde, intellectuele jazzkelder uitstraalt.  Opmerkelijk neemt het trio zo hier en daar een ‘loopje’ met de wetten van de maten: er wordt vertraagd, versneld, een extra rust of noot. Subtiel, onopvallend haast, knap.
Het is niet echt mijn muziek en een hele cd vind ik wel erg veel van het goede. De toch fraaie stem van Geri, met zijn geslepen manier van zingen, had de overigens prima cd net wat spannender en uitdagender kunnen maken.

Scroll naar boven