Dobranotch – 20 years

20 years
(CPL-Music CPL 024, Clearspot)

Dobranotch is een Russische zevenmansband uit Sint Petersburg, die met akoestische instrumenten een energiek muzikaal spektakel neerzet. De stijl is een samenraapsel van de meest uiteenlopende invloeden. Zo kun je op deze jubileum-cd klezmer, klassieke Ottomaanse muziek en Moldavische volksmuziek ontwaren, maar ook een pompend (techno)ritme en een Rammstein cover. Ook te horen is een nummer van de hand van Alec Kopyt, bekend van de Amsterdam Klezmer Band. De zestien nummers op de cd vormen een combinatie van een verzamel-cd en niet eerder (of moeilijk) te verkrijgen liveopnames.
Zanger/violist Mitis Khramtsov is de aanjager van de groep. Met zijn aanstekelijke enthousiasme neemt hij band en publiek op sleeptouw. Het instrumentarium bestaat verder uit klarinet, alt en tenor saxofoon, trombone, accordeon, tuba, banjo en grote trom. Verschillende gastmusici brengen nog wat meer muzikale kleur aan. Zo wordt Kurdili hicazkiar longa verrijkt met de ud van Ferhan Dogmushoz, Sing derrida door de trompet van Frank London (Klezmatics) en wordt de leadzang in U egor’ja verzorgd door de Russische zangeres Natasha Smirnovskaya.
Het is fijn dat alle teksten in het cd-boekje in het Engels zijn afgedrukt. De groepsbezetting in elk nummer wordt aangeven en er wordt kort aangegeven wat de inhoud, afkomst en opnamedatum is. Dat maakt het makkelijker om je in te leven in de muziek. Niet dat het anders niet zou lukken, hoor. De mannen van Dobranotch verstaan hun vak en zorgen ervoor dat het aangestoken vuur blijft branden.

Scroll naar boven