Donald Black – From my heart

Bho M’ Chridhe / From my heart
(Donald Black DB05CD / Xango Music Distribution)

De mondharmonica is als solerend instrument in de Keltische muziek niet zo vaak in beeld. Toch zie je in Ierland en Schotland regelmatig een speler met dit blaasinstrument in een sessie verschijnen. Meestal muzikanten op leeftijd, want het instrument kampt met een imagoprobleem, en wordt vaak gezien als een instrumentje voor erbij. Het wordt helemaal niet serieus genomen als een volwaardig instrument.
Donald Black bewijst het tegendeel met een rijk gevuld album vol met tunes waarin hij de hoofdrol heeft. Black speelt op diverse types mondharmonica, tremolo- en octaafgestemd, maar ook de kleine 10 gats diatonische modellen. Black kreeg zijn eerste mondharmonica van zijn tante toen hij vier was. Hij raakte helemaal in de ban van het instrument en heeft als autodidact alle kneepjes van zijn unieke spel zelf ontwikkeld, zonder tussenkomst van een docent.
Zijn Schotse mondharmonicaspel bracht hem al op veel plaatsen op de wereldbol, van Rusland tot Amerika. Zo heeft hij ook een belangrijk aandeel in een Duitse documentaire over dit kleine instrument. Donald vormt al jaren een duo met multi-instrumentalist Malcolm Jones (bekend van de band Runrig), die eveneens op dit vijfde solo-album van Black te horen is op gitaar, bas, accordeon en toetsen.
Het repertoire van Black blijft niet binnen de Schotse grenzen, het wordt ook duidelijk beïnvloed door elementen uit de traditionele muziek van Shetland, Ierland en Nova Scotia. Een waslijst aan muzikanten werkten mee aan deze muzikale bloemlezing die eveneens in een aanzienlijke lijst met studio’s werd opgenomen. Alle opnamen kwamen samen in de GloWorm studio te Glasgow, waar het album zijn uiteindelijke vorm kreeg  Een teken dat de zeer gewaardeerde Donald Black veel onderweg is met zijn mondharmonica’s, en van het door velen onderschatte instrument wel een degelijk volwaardig virtuoos instrument heeft gemaakt.

 

Scroll naar boven