Dorsaf Hamdani – Barbara * Fairouz

ac159-barbara-fairouz

Barbara * Fairouz

(Accords Croisés)

Barbara is de mythische Franse chansonnière die tot de grootsten uit het genre wordt gerekend. Van de Libanese Fairouz kan hetzelfde gezegd worden in de Arabische zangcultuur. De Tunesische zangeres Dorsaf Hamdani bracht op een vorige cd al hulde aan de ‘princessen’ van de Arabische zang: Oum Kalsoum uit Egypte en de Libanese zangeressen Fairouz en Asmahan. Op deze uitgave brengt ze afwisselend zeven chansons van Barbara en zes van Fairouz. In beide werelden, de Franse en de Arabische, lijkt ze zich als een vis in het water te voelen.
De chansons van Barbara zijn al door heel wat vertolkers hernomen maar zo helder en geïnspireerd als Hamdani ze zingt heb ik ze zelden gehoord. En de liederen van Fairouz zijn net zo helder en zuiver gezongen. De muzikale leiding van deze opnames werd toevertrouwd aan de Franse jazz-accordeonist Daniel Mille. Ook dat lijkt een uitstekende keuze te zijn. De man weet de klank van gitaar en viool goed te laten samenspelen met die van de oud en de typisch klinkende Arabische percussie. Mille zelf hoor je ook af en toe op accordeon of accordina. Dat geeft een nieuwe dimensie aan de Arabische nummers van Fairouz net als het vleugje Arabische muziek, toegevoegd aan de melodieën van Barbara, ook deze liederen nog een meerwaarde geven.
De stem van Dorsaf Hamdani is van een uitzonderlijke gaafheid. Dit is een bijzondere cd die twee muzikale werelden samenbrengt op een wijze alsof dat vanzelfsprekend lijkt. Het aangrijpende Göttingen van Barbara is een meer dan waardige afsluiter van deze uitzonderlijk mooie uitgave.

Scroll naar boven