Douglas Firs – Heart of a mother

Heart of a mother 
(Arlette Records LET006)

Achter de artiestennaam Douglas Firs gaat de Vlaming Gertjan van Hellemont schuil, de zanger/gitarist die al een kleine tien jaar de wereld bestookt met geluidsdragers. Zijn meest recente cd/lp Heart of a mother is een indringend, persoonlijk album. Het jaar 2020 begon voor van Hellemont op absurde wijze. In één week tijd hoorde hij dat hij vader zou worden, én dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en hooguit nog enkele weken te leven had. Een maand later stierf de oma van Gertjan aan de gevolgen van het corona virus. Vermalen tussen vreugde en verdriet trok Douglas Firs zich terug op zijn zolder om de liederen die eruit moesten ruimte te geven.

Heart of a mother bevat tien nummers, die door de muzikant zelf in de passende vorm werden gegoten door vele lagen zang, gitaar en wurlitzer over elkaar heen op te nemen. Daarna kwamen vaste muzikale kompanen Simon Casier (bas, synth), Sam Vloemans (trompet) en Laurens Billiet (drums) langs om op ingetogen wijze partijen toe te voegen. Als gastmusici fungeren dan nog Roos Denayer (zang), Steven de bruyn (mondharmonica), Sem van Hellemont (piano) en vader Hubert van Hellemont (piano). Die laatste schreef ook de afsluitende instrumentale track So this is it? (For Arlette). Hij voert het zelf uit met eigen muzikale begeleiders.

Eén nummer werd niet op zolder opgenomen, maar op een klein recordertje dat werd opgesteld in wat de kinderkamer zou gaan worden. Ook de hoesfoto werd in het huis gemaakt.
Een beladen album dus, maar zeker zeer geslaagd. Mooie, tamelijk poëtische teksten met voornamelijk gedragen melodieén. Maar gelukkig niet alleen dat. Het nummer Delighted zorgt er voor dat je mee tikt met je voet. Until it won’t is geheel solo met enkel zang en akoestische gitaar, en daarmee breekbaar.

Mooi.

Scroll naar boven