Dranouter Centrum: Oorlogsvensters

In gans België en in het bijzonder in de Vlaamse frontstreek wordt dezer dagen en de komende maanden en jaren de eerste wereldoorlog, de Groote Oorlog, herdacht. Ook tal van culturele activiteiten worden opgezet.

oorlogsvensters
Het muziekcentrum Dranouter, organisator van onder meer het jaarlijks festival, wil in het kader van het omvangrijk herdenkingsprogramma GoneWest, hiertoe een bijzondere bijdrage leveren. Het verzocht de Vlaamse singer/songwriter Marc Hauman een liedjesprogramma samen te stellen rond die oorlog.
Marc Hauman, die in het spoor van Wannes Van de Velde zanger is geworden – hij was een voornaam lid bij de groep Water en Wijn die door Wannes werd geleid – schreef een reeks nieuwe liederen, geïnspireerd door een of ander aspect van die oorlog. Hij zocht ook een aantal traditionele liederen bijeen en vertaalde enkele merkwaardige anderstalige liederen rond het thema, die hem bijzonder aanspraken. The green fields of France van Eric Bogle is er één van. Hij vertaalde het vroeger al als Niemandsland in zijn streektaal van Temse en bracht het in 2004 uit op zijn cd Suisse.

Voor de arrangementen van deze nummers vond hij niemand minder dan Wouter Vandenabeele bereid. Vandenabeele is ons vooral bekend van Ambrozijn en Olla Vogala, maar hij is wellicht de meest vooraanstaande componist en arrangeur van de huidige folk- en wereldmuziekscène in Vlaanderen. Vandenabeele wist met enkele begeleiders van Hauman en met muzikanten uit de groepen waar hij mee speelde, een tienkoppige groep samen te stellen om dat programma muzikaal te begeleiden. Naast de viool van Vandenabeele zelf zullen ook accordeon, gitaar, contrabas, altviool, cello, trompet, trombone en klarinetten te horen zijn.
Het decor wordt verzorgd door Marijke Meersman met de hulp van Eddy Van Acker en Eddy Hauman.

Folk- en liedjesminnend Vlaanderen kijkt uit naar de première van dit bijzondere programma dat de titel Oorlogsvensters kreeg. De première van Oorlogsvensters vindt plaats in het Folkcentrum te Dranouter op 1 november. In het Temse van Marc Hauman heeft op 17 oktober, in theaterzaal Roxy, een avant-première plaats. (Meer info op www.muziekcentrumdranouter.be en op www.temse.be)

Scroll naar boven