Drs. P Compilé Complé

Hoep hoep hiezee voor Drs. P is de titel van de zevende lp van Drs. P uit 1987. Nu roep ik ‘Hiep hiep hoera’ (of zou ‘Hoep hoep hiera’ toch beter klinken?) bij de tweede editie van dit werk die sinds enkele weken uit is. Graag had ik dat al geroepen bij de eerste editie in april, maar deze was zo snel uitverkocht dat erover berichten enkel frustraties bij de lezers had kunnen opwekken.

drs p

Maar nu is er die tweede editie die, hopelijk, wat langer te verkrijgen zal zijn. Er moet bijgezegd dat de vormgeving van deze tweede editie enigszins verschilt van de eerste. Nu ziet ze eruit als een paperback, de eerste had de vorm van een 30 cm lp. Het past dus beter in de boekenkast en het kost 10 euro minder. De iets kleinere afbeeldingen van hoezen zijn dan weer een nadeel te noemen. Maar zo zie je opnieuw: ‘ieder nadeel heb ze voordeel’.

Boek
drsp2Compilé complé is een gezamenlijke uitgave van platenlabel TopNotch en Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Het erg verzorgde boekgedeelte bevat 56 pagina’s met heel wat informatie over deze bijzondere liedartiest die Drs. P is. Michèl de Jong geeft een overzicht van de zangcarrière van Heinz Polzer. Van Jacques Klöters verschijnt nogmaals zijn tekst met gedachten bij het werk van Drs. P. De tekst verscheen al in het inlegboekje bij de dubbel-cd Tante Constance en Tante Mathilde die in 1999 tegelijk met het gelijknamige boek uit de Pluche-reeks werd uitgebracht. Een derde tekst bevat de weergave van een gesprek dat Pieter Steinz met Drs. P had. Die tekst werd op 12 februari 1999 al gepubliceerd in NRC Handelsblad. Tussen die teksten in staan alle hoezen van lp’s, ep’s, singles en cd’s van Drs. P afgebeeld.

Acht cd’s
Maar de belangrijkste inhoud van deze als boek uitziende uitgave zijn zeker de acht cd’s die bijgevoegd zijn. In totaal zijn er 180 nummers te horen. De 145 studio-opnames die Drs.P inzong zijn nog aangevuld met 35 live-opnames, waarvan er 22 nooit eerder zijn uitgebracht. We horen als oudste opnames de vier liederen die hij in 1958 opnam voor een ep , uitgegeven door het Rotterdamsch Studenten Corps. Het Dijklied had hij al in 1942 geschreven op de muziek van Willy Derby’s Blinde oogen. De jongste opname in dit verzameld werk dateert uit 1993 en werd gezongen in het AVRO programma Niet van talent gespeend… De titel van het knotsgekke lied is Maagdenburger halve bollen. Is er één Drs. P liefhebber die deze uitgave zou willen missen? En dat geheel is voor slechts € 39,95 te koop. Het lijkt wel een beetje een eindejaarscadeau vanwege de uitgevers.

Scroll naar boven