Drs. P Jaar- en Bewaarboek – Leve onze goede Czaar!

Leve onze goede Czaar is de titel ven het nieuwe (tweede) Drs.P Jaar- en Bewaarboek. Het bevat, naast kleinere wetenswaardigheden over die uitzonderlijke figuur die Heinz Polzer was, vierentwintig bijdragen van diverse auteurs die alle wat bijzonders over hem te vertellen hebben.
Michèl de Jong, die aan een biografie werkt, licht al een tip van de sluier in zijn bijdrage ‘Drs.P biografé’. Hans Heeren schrijft over de Utrechtse schooljaren van de man. Uit de bijdrage van Patrick van den Hanenberg ‘Heinz Polzer, de kindervriend’ leer je vooral dat hij dat helemaal niet was. ‘Hij heeft zijn gezonde afkeer van kinderen tot aan zijn laatste snik behouden’ staat er. Verder lezen we over zijn schrijftalent als reclameman, over zijn literaire omzwervingen, en natuurlijk ook nog heel wat over allerhande soorten ‘rijmen’ waarvoor Drs. P een bijzonder talent had.
Stijn Tormans, journalist bij Knack, schreef een bijdrage over Sursum Corda, een absurdistische revue die in 1973 tientallen keren in Vlaanderen werd opgevoerd en waaraan Griet de Bock (beter bekend als zangeres Kate) en Jean Blaute deelnamen. Dezelfde Tormans doet ook het verhaal van Hendrika en Aureel, een jaren lang bevriend echtpaar uit Lochristi dat Drs. P volgde, elke keer hij in Vlaanderen optrad. Tijdens de jaarlijkse Gentse Feesten was hij bij hen te gast. Op een dag in 2005 ontvingen ze een ansichtkaart waardin hij dankbaarheid om hun vriendschap uitdrukte ‘maar dat het helaas daarbij moest blijven, want zijn vrouw had bezwaar tegen verder contact’. Over die vrouw, Mieke Polzer-Burgers, werd een aparte bijdrage geschreven door Maarten Eilander die haar goed gekend heeft op het Theater instituut Nederland waar zij zich over het archief ontfermde.
Echt leuk is het afgedrukte gesprek dat Maartje Duin op 11 augustus 2008 had met Drs. P over doodgaan en eenzaamheid. En er is nog veel meer, natuurlijk. Ook bij deze tweede uitgave van het Jaar- en Bewaarboek steekt een cd met als titel ‘Welluidend wel en wee van Drs. P’. Die bevat een selectie van twintig liedjes uit Heinz Polzers nalatenschap. Onder meer onuitgegeven nummers over leestekens: Aanhalingsteken, Vraagteken, Punt. Negen nummers komen uit het radioprogramma Pays-Bas (1989-1990) en worden in zeer verschillende muzikale stijlen begeleid door een orkest onder leiding van Wim Oudijk.
Deze uitgave bij uitgeverij JEA in samenwerking met Nijgh & Van Ditmar kwam opnieuw tot stand onder de auspiciën van ‘Het Heen- en Weerschap’, voluit ‘De Stichting Auteursrechten H.H.Polzer/Drs.P’. Opnieuw een aanrader voor alle liefhebbers van de doctorandus.

Scroll naar boven