Duo Malva & Priks – Mässiv

Mässiv
(Nordic Notes NN101)

‘Ze punken op hun debuutalbum Mässiv met een onweerstaanbare groovy sound’ lezen we in de persbijsluiter van het album. Daarmee is in de kern alles wel gezegd. Want dat je valt voor het stevige, punky Mässiv lijkt slechts een kwestie van tijd. Denk niet aan pure herrie, maar aan een stevig getransformeerde accordeon waar vooral de orkestrale baskant van opvalt met inventief stuwend drum en percussiewerk. En koppel dat aan lekker toegankelijke melodieën.
Verantwoordelijk  daarvoor zijn Kulno Malva en Kristjan Priks, afkomstig uit Estland. De laatste is de ritmische exponent, de eerste de accordeonist die ook de doedelzak uit Estland bespeelt. Torupillitants (doedelzakdans) is een eigen compositie van Malva en doet sterk denken aan de Estse variant van de tarantella.
Naast eigen werk bewerken de heren Estse traditionals. Mïstatus doet nog redelijk conservatief aan voor Malva & Priks begrippen, behalve dan de technische trucjes rond de accordeon en de echo in de zang. Openingstrack Must Naine  (de zwartharige vrouw) is een duidelijker exponent waar het duo voor staat: ruwe, tweestemmige zang, een krachtige, punky accordeonsound en stevig slagwerk.
Heerlijk zo’n bandje dat er vol overtuiging tegenaan gaat en desondanks zeer verantwoorde muziek creëert. Ze zullen het ongetwijfeld goed doen op de festivals.

Scroll naar boven