Duo Ruut

Tuule sõnad
(eigen beheer)

Duo Ruut bestaat uit de kannelspelers en zangeressen Ann-Lisett Rebane en Katariina Kivi. In 2019 verscheen hun debuut Tuule sõnad. Een prachtige cd met ingetogen, lyrische maar tevens krachtige songs, begeleid op de 42-snarige concertkannel – de Estse variant van de Finse kantele.

Het bijzondere aan het duo is dat ze slechts één instrument bespelen. Gepositioneerd aan beide lange zijden plukken, strijken, slaan en dempen ze de snaren van het instrument. Deze unieke speelwijze geeft veel diepte en variatie. De composities, van zowel Rebane als Kivi, deels gebaseerd op traditionals, herbergen een zekere sereniteit en zijn hier en daar repetitief, maar even zo goed zijn ze hypnotiserend, vol power en emotie. De natuurlijke nagalm van het instrument geeft in de rustiger passages juist dat dromerige, maar in de fellere delen een vol volume alsof er een heel orkest staat te spelen. De zang van de twee is engelachtig, soms unisono, dan weer tweestemmig.

De titeltrack van het debuut deed me enigszins denken aan de muziek uit Timo Väänänens Matka. Het merendeel van de nummers zijn in traag tempo. Väljad Karja Käia en het daaropvolgende Huiked zijn twee uitzonderingen daarop, met referenties naar de oude Värttinä qua gedreven samenzang. Met name in die laatste song passen ze diverse speeltechnieken toe en wordt gedurfd experiment niet uit de weg gegaan.


Kulla kerguseks
(eigen beheer)

Halverwege 2021 verscheen Kulla kerguseks (goud licht), een EP met 5 nieuwe tracks met een zelfde aanpak als op het debuut, al is duidelijk waarneembaar dat de dames een flinke ontwikkeling hebben doorgemaakt.

Opvallende track hier is Nightingale, een bewerking van de bekende Engelse folksong One morning is may, ook in het Engels gezongen, maar voorzien van een zeer origineel en interessant arrangement.

Duo Ruut is te beluisteren in de uitzending van Folkit!Nordic Sounds van 7 april 2023:Scroll naar boven