Eabhal – Aisling

(TBS006; Xango Music Distribution)

Het Schotse Eabhal is een jonge 5 persoonsformatie met een zangeres met een fluwelen kinderstemmetje, maar met een expressie van een gigant. Kaitlin Ross vraagt op een positieve manier direct de aandacht in openingstrack Mhorag, een waulkingsong met een merkwaardig ritmeverloop. Die opmerkelijke zangkwaliteiten krijgen gedurende het gehele album een vervolg, waarbij alle overige leden meerdere keren voor fraaie koortjes zorgen.

Ook instrumentaal staan de leden hun mannetje/vrouwtje. Nicky Kirk pikt harmonisch aan de snaren van zijn gitaar, maar kan ook behoorlijk stuwend spelen met krachtige begeleidingsakkoorden. Megan MacDonald zorgt voor subtiele tonen op keyboard en swingende tonen uit de accordeon. Solisten zijn fiddler Jamie MacDonald met stuwend spel en veel grace notes. Hamish Hepburn doet dat ook met de highland bagpipe en diverse fluiten.

Muzikale afwisseling is gegarandeerd met straphspeys, jigs, airs, etcetera. Songs variërend van ballads tot waulking songs and puit a beul (mouthmusic). Composities zijn traditioneel, aangevuld met eigen en geleende werkstukjes. De meeste zijn vrij ongekende tunes en songs, op het zeer knap uitgevoerde Annabel Lee na. De band swingt, ontroert, speelt intens, intrinsiek, gedreven en ingehouden op zijn tijd.

De cd Aisling is een absolute aanrader en Eabhal een fantastische nieuwe loot aan de Schotse folkboom.

Scroll naar boven