Edgelarks – Edgelarks

Edgelarks
(Dragonfly Roots DRCD004)

Edgelarks is de nieuwe duonaam van het uit Devon afkomstige tweetal Phillip Henry & Hannah Martin. Na drie studio-albums als een duo onder hun eigen namen, verschaft Edgelarks ze een nieuwe horizon met meer creatieve vrijheden. Henry & Martin werden ooit van de straat geplukt door Steve Knightley, die ze als voorprogramma bedacht voor zijn eigen Show Of Hands. Dat bood Henry & Martin een mega podium, waar ze vooral hun eigen klanken voor een groots publiek konden brengen.
De muziek van het tweetal is niet gemakkelijk te vangen, en is eerder een cross-over van diverse roots stijlen tot aan India aan toe. Martin heeft een stem die je uit duizenden zal herkennen, zo eigen en ook heel puur. Met Edgelarks pakt het duo minder groots uit dan met voorganger Watershed. Op Edgelarks zoeken ze het dichter bij huis, meer richting de tradities van hun eigen Graafschap. Ook hier is de muziek net als op de voorgaande albums haast hypnotiserend. Niet vreemd ook, want het duo hanteert een opmerkelijke instrumentatie: Hannah Martin speelt naast viool/altviool ook banjo en tenor gitaar, Phillip Henry daartegen heeft een heel reeks instrumenten onder zijn beheer, waarvan de dobro, Weissenborn en mondharmonica de meest prominente zijn.
De gastrollen zijn weggelegd voor drummer/toetsenist John Elliott, bassist Lukas Drinkwater en tabla-speler Niall Robinson. Hannah Martin’s schrijfkunsten groeien met ieder album, tien van de twaalf songteksten komen van haar hand, en de twee overigen zijn traditionals. De meest opmerkelijke traditional is Estren, dat volledig in de Keltische taal uit Cornwall wordt gezongen. De instrumentatie daarentegen heeft een haast Scandinavisch karakter meegekregen.
Henry en Martin verstaan de kunst om van iedere song een kleurrijk landschap te maken, waarin veel valt te horen, ontdekken en beleven, en wat Edgelarks wederom tot een groei-album maakt. Uiteindelijk behoort deze muziek, die steeds dieper onder de huid groeit, wel tot de sterkste in je collectie!

 

Scroll naar boven