Efren Lopez & Christos Barbas – Atlas

Atlas
(Seyfir Muzik 2GN016)

Het is al enige tijd geleden dat multi-instrumentalist Efren Lopez met L’ham de Foc furore maakte in wereldmuziekland. Sinds het uiteenvallen van die formatie heeft Lopez diverse knappe producties afgeleverd, telkens in een wisselende samenwerking.

Ditmaal is er een cd met nay- en luitspeler Christos Barbas. Lopez neemt zelf de oud, luit, fretloze gitaar, saz rabab en tanpura voor zijn rekening. Een instrumentaal album dus, maar met voldoende variatie.

Openingstrack The sea is een meditatief nummer met slechts luit, met diepe bassen, en nay. De structuur van de composities doet herkenbaar mediterraan en Arabisch aan, doch er zijn ook meer lyrische stukken en wat vrije improvisaties. De oud of soms luit is het leidende instrument, vaak met een solo improvisatie van de ney.

Kenmerkend voor alle tracks is de rust die ze uitstraalt en de wiegende cadans die Lopez en Barbas voorschotelen. Je zou het redelijk traditioneel kunnen noemen, maar op twee na is alles nieuw werk van zowel Lopez als Barbas. De twee oude stukken dateren uit de dertiende en de zeventiende eeuw.

Scroll naar boven