Efren Lopez, Stelios Petrakis, Bijan Chemirani – Taos

Taos
(Buda Musique 860300)

Drie grootheden verenigen zich op dit album: Efren Lopez (draailier, saz, fretloze gitaar, luit en diverse andere snaarinstrumenten en percussie), Stelios Petrakis (Kretenzer lyra en luit) en Bijan Chemirani, grootmeester op een breed arsenaal percussie-instrumenten. De rolverdeling staat niet keihard vast, maar over het algemeen komt die er op neer dat Chemirani voor de ritmische drive, doch ook de subtiliteit zorgt, Petrakis grotendeels voor de soli en tevens drone-achtige begeleiding en Lopez voor de akkoorden, de melodische ondersteuning en evenzo soli.
De composities zijn afkomstig van merendeels Lopez en Petrakis, met een enkele van Chemirani. De muziek wordt weliswaar voortgebracht met authentieke of licht aangepaste instrumenten uit de traditionele muziekwereld en neemt dat ook als uitgangspunt, maar hier wordt hedendaagse, eigentijdse en eigenzinnige muziek gecreëerd. Melodische en ritmische structuren verwijzen naar mediterrane en oosters Arabische herkomst.
De combinatie van instrumenten is soms juist heel verrassend, maar ook de klankpatronen die worden neergezet. Een fraaie inleiding met de bourdons van de draailier bijvoorbeeld, gevolgd door een melodieomspeling met de lyra. Betoverend mooi, zo zou je het in twee woorden kort kunnen samenvatten. Filmisch, imaginair, meeslepend, maar tevens ontroerend. Neem die schitterende inleiding van Petrakis eerbetoon aan Paco de Lacia Imeres siopes  alleen maar. Het nummer herbergt echter veel mee, zoals een middenstuk dat op authentieke instrumenten wordt vertolkt, maar zo zou passen in het repertoire van een hardrockband. 100 ulls is gebaseerd op een mythologisch thema over de honderd ogen van Argus. Het nummer klinkt magisch, aangrijpend en groots.
Een compliment naast die van het muzikale is voor de opnamen. Natuurlijke en procesmatige nagalm, multitracking en een perfecte, uitgebalanceerde mix zorgt voor een subliem luistermoment dat gelukkig pakweg een uur duurt.

Scroll naar boven