Eléonor & Gerry de Mol – Ik had me het leven anders voorgesteld

Ik had me het leven anders voorgesteld 
(-I-C-U-B4-T- CUP 8070)

De gedichten van Jan Jacob Slauerhoff – geboren in Leeuwarden 1898, overleden in Hilversum 1936 – lenen zich er uitstekend voor om op muziek gezet te worden. Naast interpretaties van musici als Dirk van Esbroeck, Hans Zilver, Flint en Nynke Laverman waagde zelfs de Portugese Cristina Branco zich er aan. Nu hebben Eleónor en Gerry de Mol onder de titel Ik had me het leven anders voorgesteld een hele cd aan Slauerhoff gewijd.

De basis voor het project werd gelegd door Elly Aerden (Eleónor), die voor de cd Live in de Sint-Baafsabdij van Olla Vogala, waar ze als zangeres aan meewerkte, twee op muziek gezette teksten van Slauerhoff aanleverde: Voor de verre prinses en Saudade – beiden vertaalde fado-gedichten. Gerry de Mol is bekend van de groep Oblomow en van zijn samenwerking met zangeres Eva de Roovere, die resulteerde in twee esoterische cd’s: Kleine blote liedjes en Min & meer.

Het duo vond elkaar in hun liefde voor poëzie en muziek met wereldse klanken. De rusteloze teksten van Slauerhoff inspireerde hen om tot veertien nummers te komen, waarbij de afsluitende track een Portugese vertaling is van de door Gerry de Mol geschreven tekst Geen van alle zorgen, wat op zijn beurt weer een vrije interpretatie is van Slauerhoff’s De Braziliaanse kustpassagiers.

De twee eerder door Olla Vogala gebruikte nummers werden opnieuw opgenomen. Er zit niet bijzonder veel verschil in de versies, maar ze komen uitstekend tot hun recht in deze setting. Gerry de Mol schreef nog twee teksten vrij naar Slauerhoff: De waaier en De dichter en dat deed hij heel goed. Er is ook één Franstalige tekst: A Vau-l’eau.

Eléonor zingt beheerst en verleidelijk, met een dictie die de tekst op de voorgrond plaatst, zonder afbreuk te doen aan het liedgevoel: tekst en muziek vormen één geheel. Gerry de Mol speelde een waslijst aan muziekinstrumenten (onder meer gitaar, cavaquinho, ukelele, mandoline, bas), maar er werd ook gebruik gemaakt van een keur aan gastmuzikanten. Die stellen zich echter zonder uitzondering geheel in dienst van het lied.

Eléonor en Gerry de Mol hebben ook een zestal podcasts gemaakt over de thematiek uit gedichten van Slauerhoff, om meer achtergrond te bieden bij de liederen op de cd. Zeker ook de moeite van het beluisteren waard.

Scroll naar boven