Elinborg – Spor

Spor
(Tütl HJF307)

Elinborg is de zus van de veel gekendere Eivor Palsdottir. Naast elkaar op het podium zal je moeilijk kunnen zeggen wie wie is. Muzikaal is dat wat makkelijker, al zijn er zeker overeenkomsten. Ten eerste die stem, die net zo omfloerst, ietwat hees en engelachtig klinkt.

Qua productiviteit blijft Elinborg vooralsnog achter. Spor is haar debuut en inmiddels zijn er slechts twee producties – een EP en een digital only album – van haar verschenen. Elinborg speelt op Spor zelf gitaar en laat zich begeleiden door Høgni Lisberg op drums, Mikael Blak (bas) en Benjamin Petersen op. Die laatste heeft een kenmerkende inbreng met zijn licht vervormde, van nagalm voorziende elektrische gitaar, waarop hij subtiele soli voortbrengt.

De toegankelijke en lekker in het gehoor liggende composities van Elinborg zingt ze in haar moederstaal. Ze hangen wat tussen popballads en indie-folkrock in. Met name slottrack Stormar van de EP Spor is een fraaie folky, wat melancholieke ballad. De Faeröerse gokt hierbij op een breed publiek, zowel de alternatieve jongeren, alsmede de folky ingestelde ouderen. Maar of dat gezien de beperkte productie de sleutel tot een groot succes is, valt te bediscussiëren. Commercieel succes is geen garantie voor kwaliteit, die Elinborg wel degelijk laar horen.

Je kan de tracks van Spor beluisteren in het programma Nordic Sounds van 1 april op www.concertzender.nl, samen met Kata en Fribo.

Scroll naar boven