Els Peeters – Liere draaie (boek)

Liere draaie
(Eigen Beheer, Atelier Ultreya)

Menig draailierspeler die ook de ambitie koesterde om dit soms hardleerse instrument aan anderen aan te leren, beet zijn tanden stuk om een op maat uitgewerkte handleiding voor beginner en gevorderde. Els Peeters, een doorzettertje, ging op zoek naar een logische, didactische lijn om het instrument aan te brengen en de leerling gaandeweg heel het spectrum te leren kennen.

Een eerste hoofdstuk werpt een blik op het instrument zelf en biedt suggesties om het nog beter te onderhouden en goed gestemd te krijgen. Vervolgens levert ze kort en krachtig enkele toelichtingen rond de lichaamshouding.

Waarom niet eerst leren op de melodiesnaar te spelen, legato, staccato, bowing, hoe je linkerhand op verschillende manieren te verplaatsen om de functionaliteit ervan te verhogen? Aandacht is er ook voor verschillende technieken om twee dezelfde noten na elkaar te spelen.

Vervolgens gaat ze pas echt vol aan de slag. Om de positie van de slagpunten beter in zicht te krijgen ontwikkelde ze een uniek systeem, bijgevoegd bij de cursus, met zeven kartonnen schijven, die in functie van de slag die de leerling wilt oefenen op de as van de zwengel aangebracht kunnen worden. In combinatie met een spiegel levert dit de garantie voor een strakke slag. Achtereenvolgens doorloopt ze in theorie en praktijk de eenslag, de regelmatige tweeslag, de onregelmatige op- en neerwaartse drieslag, de regelmatige vierslag. Aandacht is er ook voor het leren verleggen van de accenten in de regelmatige en onregelmatige maatsoorten en is er een intermezzo rond het onregelmatig draaien. Tenslotte bindt ze de strijd aan met de regelmatige drie- en zesslag. En dan kun je je echt wel al een gevorderde amateur noemen.

Zo werkt ze systematisch ook op het oefenen van onafhankelijkheid van linker- en rechterhand, telkens gebruikmakend van oefeningen die variëren in moeilijkheidsgraad. Vrij uitzonderlijk is ook dat hier partituren uitgeschreven zijn waarin een lijn voorzien is waarop de voorgestelde ritmes werden uitgeschreven. Heel handig voor wie het niet altijd zelf onmiddellijk weet uit te vinden. Ook werden er regelmatig akkoorden mee opgenomen, en uiteraard ook voorstellen in verband met de stemming van de diverse snaren (melodie, bourdon en chien). Naast de mysterieuze, innoverende schijfjes zijn her en der QR-codes aangebracht. Wanneer deze gescand worden krijg je meteen toelichtings- of demonstratiefilmpjes op je scherm, die een interessante aanvulling vormen voor de illustraties.

Achterin werd tenslotte een alfabetische lijst van het rijke aanbod aan melodieën waardoor ze snel terug opgezocht kunnen worden indien wenselijk.

Kortom, dit is een werkstuk dat niet mag ontbreken op de pupiter van eenieder die de draailier onder de knie wilt krijgen. De geheimen van de draailier eindelijk didactisch ontrafeld in ongeëvenaard handboek.

Bestellen kan via , aarzel niet!

Scroll naar boven