Elye Cuthbertson – Covid 19 compositions

Covid 19 compositions
(ELYEC01; Xango Music Distribution)

Muzikanten zijn creatief en worden dat nog meer als je ze opsluit, zo lijkt het. De constante druk om te moeten optreden om inkomen te vergaren valt weg bij een situatie zoals de huidige met een lockdown. Geen inkomen, wel een zee van tijd. Je kan dan bij de pakken neer gaan zitten of juist, zoals de jonge melodeonspeler Elye Cuthbertson, out of the box denken.

Cuthbertson zal zeker niet de enige zijn die een Covid 19 album registreert. Maar er zit wel een artistiek idee achter dit album. Negentien eigen composities werden door Cuthbertson gecomponeerd en door hem zelf in een thuisstudio geregistreerd. Hij nodigde twaalf collega-muzikanten uit, waarmee hij ooit had gespeeld of gewoon kende, om in hun eigen thuisstudio een aanvulling te doen op die basistracks. In enkele gevallen werd die track weer doorgestuurd naar derden/vierden ter afronding. Zo ontstonden combinaties die nooit eerder zijn en wellicht ook niet meer worden geregistreerd.

Een laatste doel was met dit album fondsen te verwerven voor ondersteuning van professionele muzikanten die geen inkomsten kunnen verwerven. Prachtig idee natuurlijk, maar het gebodene is zeker van klasse. Behalve Sam Sweeney (fiddle) zijn de gastspelers voor mij onbekenden, maar kwaliteit wordt geboden. Het instrumentarium varieert van de melodeon van Cuthbertson tot gitaar, fiddle, viola, cello, banjo, harp, mandoline, fluit, whistles en percussie.
De variatie is zowel qua instrumentatie, maar ook in compositorisch opzicht groot. Geen moment van verveling dus bij deze instrumentale cd met een sympathiek karakter.

Scroll naar boven