Em Huisken & Jank Frison – Fräiske soang

Fräiske soang
(Timezone Records TZ1968)

Stefan Carl Em Huisken zingt en speelt accordeon, gitaar, bombarde en hobo. Jank Frison bestaat uit hemzelf en Heike Büsing (verschillende Britse doedelzakken, herdershoorn en kromhoorn).

De Oost-Friese bretagnofiel combineert al langer zijn roots met zijn muzikale voorkeur.  De creatieveling maakt deze keer zelfs een uitstapje naar het Saterfries, een minderheidsdialect dat in een soort enclave in de Landkreis Cloppenburg nog wordt gesproken. Hij mengt de Noord-Duitse streektaal met de Bretonse gwerz tot Do Fräizen hiere soang en Janko van t Holt. Hij graaft diep in het verleden. God scop thene eresta meneska, een oude Friese tekst uit 1431, gaf hij vorm met zang, schalmei en doedelzak. De Oost-Friese klassieker Buhske di Remmer krijgt een plek en Gilles Servat is zijn inspiratiebron voor Litje Toale (kleine talen).

De combinatie van accordeon en doedelzak klinkt erg statig in Kloangstrieke von Fräislound en in Freesk Runne. In Fräi is die Moanske, waar de gitaar de accordeon vervangt en zang is toegevoegd, werkt de combinatie een stuk beter. De muziek klinkt af en toe rommelig, niet op een ongedwongen manier, maar eerder wat slordig. Dat is jammer, want Em Huisken heeft ongetwijfeld veel tijd en energie gestoken in de research voor dit project.

Scroll naar boven