Emballage Kado – Zeet ee den ourlog

acco Leuven / Den Haag

Dertien maanden geleden verscheen op deze site een recensie van Guy Janssens’ boek De Grooten oorlog in Brusselse straatliedjes. Nu is er een tweede druk van het boek met daarbij een cd met tien liedjes die in het boek vermeld staan. De inhoud van het boek is ongewijzigd op een paar kleine toevoegingen over de oorlogspers na. Een erg welgekomen en belangrijke aanvulling is de bijgevoegde cd, gezongen en gepeeld door de Brusselse groep Emballage Kado. Dit cadeau, want de cd kan je echt een cadeau noemen met het boek als ‘emballage’, hebben we te danken aan Brosella, de vzw die al sinds 1977 jaarlijks het festival Brosella Folk & Jazz organiseert in het prachtige kader van het Groentheater nabij het Atomium te Brussel. Het festival 2014 moest wel ook een programmaonderdeel bevatten dat naar de Grooten Oorlog verwijst.

Het vorig jaar verschenen boek was een gedroomde voorzet. Brosella Directeur Henri Vandenberghe dacht spontaan aan de groep Emballage Kado om liedjes uit het boek te brengen. Ook auteur Guy Janssens was de idee meteen genegen en zo kwam die cd-uitgave met een tweede druk van het boek tot stand. De teksten van de gekozen liederen werden door de vzw be.brusseleir omgezet naar hedendaags Brussels dialect volgens de taalkundig onderbouwde spelling van het Brussels zoals het een tiental jaar geleden door de toenmalige Academie van het Brussels werd uitgewerkt. Zo wordt wat in het boek de titel Ziet hier den oorlog heeft op de cd Zeet ee den ourlog. En De Grooten Oorlog in Brusselse straatliedjes wordt op het cd-boekje De gruuten ourlog in Brusselse Stroêtleekes. Van veel liederen werd in het boek al verwezen naar de melodieën waarop deze volksliedjes geschreven werden.Het waren meestal de melodieën van populaire Franse liedjes zoals La valse brune, Sous les ponts de Paris, Elle est toujours derrière en andere.Voor vier van de tien liedjes op de cd schreef Emballage Kado zelf de muziek en die nieuwe melodieën vormen duidelijk een meerwaarde voor het geheel van de cd. Het zijn liedjes waarvoor geen melodie vermeld was in het oude schrift waarin de teksten tijdens de oorlog waren genoteerd.

Het kiezen voor de groep Emballage Kado lijkt me een uitstekende keuze te zijn. De vijfkoppige groep met uitstekende muzikanten, voor de gelegenheid aangevuld met enkele gastartiesten, brengt deze liederen op een muzikaal erg rijke manier. Er wordt met veel enthousiasme gezongen en gespeeld. Gastzangeres Veerle Slootmans kwijt zich ook uitstekend van haar taak. Deze vrouwenstem is voor meerdere liederen écht een meerwaarde. Tien volksliedjes, gebracht in de volkstaal door deze volksmuzikanten is een prachtige toevoeging aan het merkwaardig boekje van Janssens.

Wie de eerste druk aangeschaft heeft zal zich een tweede aankoop niet beklagen want de cd is niet afzonderlijk te koop en de prijs bedraagt nauwelijks iets meer dan de prijs van een nieuw uitgekomen cd.

Het spreekt vanzelf dat het optreden van Emballage Kado op zaterdag 12 juli tussen 16.45 en 17.45 een niet te missen moment is. Maar ook de overige optredende artiesten en groepen op het festival zijn, zoals we gewoon zijn van Brosella, uitstekende keuzes. Het ganse programma is na te lezen op www.brosella.be .

de_grooten_oorlog_in_brusselse_straatliedjes

Scroll naar boven