Emilie Clepper – The family record


The family record
(La Tribu Records)

De Canadese Emilie Clepper eert met The family record de muzikale invloeden die ze heeft meegekregen van haar vader Russell Clepper (Porch Brothers). Ze nam eerder al songs op die haar vader heeft geschreven, maar op dit album speelt ze uitsluitend werk van hem. Het album opent met het enigszins duistere Someplace like heaven , waar Emilie met een lager register van haar zangstem inzet, om vervolgens hoger te gaan in de meer lievere country song Texas sunshine. In Pablo’s mandolin zingt ze dat de aarde vergaat als Pablo stopt met het spelen op zijn mandoline.

La valse de Gaetan klinkt vooral mooi door de tweestemmigheid tussen vader en dochter, maar ook zeker hebben de fiddle en de subtiele accordeon een prettige invloed. De Franse taal verraadt de herkomst en thuishaven van Clepper, namelijk Quebec (Streets of Quebec). Al groeide Emily ook delen van haar jeugd op onder de Texaanse zon. Op de reizen door het Amerikaanse continent snoof ze allerhande rootsinvloeden op die samen komen op dit album. Links naar Mexico en Louisiana zijn duidelijk aanwezig, maar ook lekkere piano rock’n’roll in Steal my car, met degelijke accordeon en fiddle uithalen die ruiken naar Zydeco. De Louisiana sfeer wordt doorgezet in Middle of everywhere, een lekker Cajun gerelateerde tweestemmig gezongen song, wederom met heerlijke fiddle en cajun-accordeon klanken.

In Netherlands worden we meegenomen naar ons eigen kikkerlandje, waar we in driekwartsmaat rond dwarrelen tussen mooie vocale kunsten en een sfeervolle muzikale inkleuring. Startdusted to death is een pittige opzwepende roadsong, gevolgd met een totaal andere vibe in het midtempo High plains girl. Het kleurrijke album sluit af met Nobody’s song, een lied dat opent als een oude countrysong, waarin we in de opbouw nog even mogen genieten van de geweldige begeleiders die Clepper op dit album vergezellen, op onder andere pedal steel, dobro, mandoline, fiddle en accordeon.

The family record is een groeibriljant met een enorm fijne sfeer, geweldige songteksten en mooie vocale prestaties. En dat alles in een warm bad vol roots-klanken die je doen verlangen naar de komende zomer.

Scroll naar boven