Empire Roots Band – Harlem Street singer

EMPIRE-ROOTS-Band https://youtu.be/V0y_WWitHa0

Harlem Street singer
(Acoustic Music Records 319.1529.2, Rough Trade)

De film Harlem Street singer gaat over het leven van de blues- en gospelzanger/gitarist Reverend Gary Davis. De muziek voor die film werd ingespeeld door een gelegenheidsband die vier grootheden uit de New Yorkse bluesscene herbergt: Bill Sims Jr (zang), Woody Mann (gitaar, achtergrondzang), Dave Keyes (piano, achtergrondzang) en Brian Glassman (bas). Woody Mann was één van de producenten van de film. Hij speelde samen en maakte geluidsopnames met een andere legendarische bluesmuzikant, Son House.
In elf tracks brengt de Empire Roots Band een saluut aan de reeds in 1972 overleden zanger. Zeven daarvan zijn composities van zijn hand. Daaronder het met name van Pete Seeger bekende lied Twelve gates to the city. Maar ook nummers als Keep your lamps trimmed and burning en There’s destruction in this land, die nog niets van hun aantrekkelijkheid hebben verloren. De overige vier tracks zijn traditionals. Daarvan is Hesitation de aantrekkelijkste.
De vier heren musiceren losjes en enthousiast, alsof ze in het café zitten. Vooral de pianist is lekker op dreef, maar het is toch zanger Sims die er het meeste voor zorgt dat Reverend Gary Davis eer wordt aangedaan. Hij koppelt beleving aan beheersing en dat zorgt voor een evenzeer ontspannen als boeiende luisterervaring. Nu de film nog te pakken zien te krijgen.

Scroll naar boven