Enkel – Love hurts

Nordic Notes NN165

De kwaliteitsgroepen in het folk genre blijven als rijpe appels uit de Finse folkboom vallen. Enkel is geen nieuwe formatie. Love hurts is alweer hun derde album, maar dankzij Nordic Notes van Christian Pliefke kunnen we nu ook met deze vier vrouwen kennis maken. Opmerkelijk in de samenstelling is de duo bezetting van de melodeon (Leijla Lautamaja en Miia Palomäki), naast de viool (Iida Savolainen) en de kantele van Maija Pokela (ook spelend met Kardemimmit). Dat laatste instrument wordt wat overheerst door de dominant aanwezige trekzakken. Maar dat is geen straf. De balgen worden met kracht en souplesse getrokken en geduwd, waardoor er een stevige sound ontstaat.

In de introductie van Kilon Päivät komt die kantele wel duidelijk naar voren. De viool meandert daar fraai doorheen. Naast de instrumenten zingen de dames allemaal. Die stemmen zijn zuiver, alt of sopraan, vaak unisono, maar bij vlagen toch ook met die kenmerkende Finse vocale polyfonie. Toch nemen de instrumentale nummers de overhand, waarbij je een rijke variatie aan dansmelodieën voorgeschoteld krijgt met uiteraard de onvermijdelijke walsen en polska’s, maar evengoed tunes uit Turku, Espoo, Karelia en zelfs wat Oost Finse Middeleeuwse melodieën en een Deens geïnspireerde fiddle tune.

Zowel up- als downtempo met voldoende variatie. Op een of andere manier doet Enkel me denken aan de vele (dans)folkgroepen van bij onze zuiderburen: dezelfde intentie, sfeer, karakter, vrolijkheid met een vleugje melancholie. Standaard kan je de Finse muziek van Enkel niet noemen, maar interessant zeer zeker!

Scroll naar boven