Eoin Dillon – Pondelorum

Pondelorum
(Buda Musique 860312)

Het Franse Buda Musique label kent verrassend genoeg enkel toppers in het Keltische muziekgenre. Vaste ‘gast’ is bijvoorbeeld de Bretonse zanger Yann Fanch Kemener, maar ook de Schotse Joanna McIver vertegenwoordigt het label. En daar komt nu verrassend genoeg – dankzij een licentie met Claddagh – een echte Ier bij. Eoin Dillon is mede oprichter van Kila en speelde met zowat iedereen in Ierland die een instrument kan vasthouden.
En dat zijn er heel veel… Van The Dubliners tot U2. Dillon is een uillean piper en whistle speler, maar oorspronkelijk opgeleid als meubelmaker, die later weer zelf pipes ging bouwen. In 2005 verscheen The Third Twin, zijn eerste soloschijf, in 2010 opgevolgd door The Goldens mean.  Pondelorum is de derde in rij met louter eigen composities.
En wat voor composities! Sterke, pakkende melodieën, een prachtige sound uit de pipes en een schitterend klankpatroon in de uitvoeringen. Uiteraard veel jig, reel en meer van dat soort werk, maar ook knappe intermezzi en slow tempo melodieën. Dillon voert die niet alleen uit, maar met behulp van een 16 tal gastmusici. Ze bespelen de gekende ‘Ierse’ instrumenten als bouzouki, gitaar, viool, fluit, bodhran, harp en banjo naast bijvoorbeeld mandocello, harpsichord, hammered dulcimer, piano, maar ook saxofoon, trombone, Klarinet, sax, crwt en een stoot percussie. Niet allemaal gelijktijdig gelukkig. Enkele bekende namen zijn Ronan O’ Snodaigh, Cormac Mac Diarmuida en Michael O Suibhleabhain, maar verder onbekende musici.
Tja, ik was afgehaakt bij de Ierse deun en dreun ‘over-stroming’, maar als je dit hoort wil je toch wel een uitzondering maken. Meer zal ik er niet over zeggen. Ga zelf maar luisteren en overtuig je.

Scroll naar boven