Erik Aliana – Ancestors

Ancestors
(Buda Musique7754894)

Het lijkt alsof Kameroener Erik Aliana slim inspeelt op de Black Lives Matter beweging. Niets is minder waar. De opnamen voor de cd hadden al lang plaatsgevonden en de cd verscheen voordat overal de gekte in de media losbarstte. En toch behandelt Aliana op Ancestors niets anders dan het leven van de Afrikaan. Hij legt op een niet opdringerige manier de waarden van de – zwarte – Afrikaanse populatie neer.
Vooral het onvermijdelijke leven in en met de natuur, de spirituele en sociale samenleving, het op elkaar aangewezen zijn en het vredig bestaan. Waarden die de westerse mens wel wat meer zou mogen koesteren. Dat het in Afrika ook mis gaat wijdt Aliana niet onterechte aan het (westerse) kapitalisme, de economische groeigekte, de overheersingsdrang etc. Daarmee is Ancestors een politiek album.
Hij zingt in het Frans, Engels en een mix van Kameroenees (pidgin). De korte omschrijving bij de titels geeft je een idee van het onderwerp dat hij bezingt. Hij speelt zelf de meeste instrumenten, waaronder een diversiteit aan percussie en vooral akoestische (nylonsnarige) gitaar. Zijn stem is helder en warm, met een grote variatie in bereik. De liederen zijn melodieus en ritmisch, waarbij hij zich baseert op de polyfonie van de Pygmeeën. Het maakt van Ancestors behalve de ingesloten boodschap ook een muzikaal luisterwaardig album.
Op twee tracks speelt verrassend genoeg Indian slide maestro Debashis Bahttacharya in een dienende rol mee. Het geeft wat meer diepte aan de toch al aansprekende muziek van Aliana.

Scroll naar boven