Erik Wille – zingt Tamboer

Zingt Tamboer
(Wild Boar WBM21130)

Zonder het onderzoek en veldwerk van velen waren tal van marktliederen ongetwijfeld vergeten en verloren gegaan. Professor Stefaan Top uit Leuven en zijn studenten, Roger Hessel in Oost- en West-Vlaanderen, Ate Doornbosch voor de Nederlandse radio, om er maar enkele te noemen, zijn in deze materie bijzonder verdienstelijk geweest.
Een bijzonder creatieve marktzanger in de eerste helft van de vorige eeuw was Lionel Bauwens uit Eeklo. Na zijn overlijden in 1974, heeft de stad hem in 1993 geëerd met een standbeeld. Bauwens bracht zijn liedjes ten gehore op markten en (kerk)pleinen onder de naam Tamboer. Ondertussen is hij wellicht de marktzanger die het meest is nagezongen en van wie liedjes op cd zijn uitgebracht. Een West-Vlaamse groep die in de jaren negentig marktliederen zong en uitbracht heette zich zelfs ‘Groep Tamboer’.
De man die Tamboer het meest in ere houdt is ongetwijfeld Erik Wille die optrekt met accordeonist Luc De Sutter. Ruim twintig jaar geleden al bracht hij als ‘Groep Erik Wille’ een cd uit met marktliederen onder de titel ’t is gene zuiveren… Zijn begeleiders waren toen Peter Libbrecht en Hans Quaghebeur van de groep Kadril. Toen was de helft van de liedjes op die cd al van Tamboer. Ook op de tweede cd van Groep Erik Wille uit 1998 met uitsluitend liederen over de wielersport waren acht van de veertien liederen op tekst van Tamboer.
In de herfst van 2016 bracht Erik Wille een nieuwe cd uit met enkel Tamboernummers. De vijftien liederen op deze cd laten Tamboer kennen in de verschillende thema’s die hij bezong. Er zijn historische liederen zoals Den Europeeschen Oorlog, geschreven tijdens Wereldoorlog I op de melodie van het toen erg populaire Sous les ponts de Paris.
Geen marktliederen-cd natuurlijk zonder vreselijke moordverhalen. In die categorie horen we hier Het vreeselijk gezinsdrama te Overijssche (in 1946) op de wijze van Je bent met goud niet te betalen en De laffe moord op Hector de Zutter van Beernem (in 1926) op de wijze van Riquita. Nog over De Zutter gaat het lied Een moederklacht op ’t graf van haar zoon. Ook de wielersport komt weer aan bod met enkele liederen die ook al op de cd uit 1998 waren opgenomen: Hulde aan wielerkampioen Briek Schotte, wereldkampioen te Valkenburg in 1948 en Toeren uit den ‘Tour de France’ over de gebroeders Maes in 1939.
‘Tamboer blijft de kampioen van suggestieve teksten’ staat er in het cd-boekje. Waarnaar hij suggereert hoef je niet lang te raden met titels als De pruimendief, Zeg Mijnheer uwen Haane kraait niet meer of De vogel en de muit. Als laatste nummer op de cd zingt Wille ’t Komeerestraatje van…, het lied dat Walter De Buck ons leerde kennen onder de titel In mijn straatje zijn ’t allemaal komeren.
Met zijn kloeke stem en zijn licht dialectisch accent lijkt Erik Wille mij een bijzonder geschikte zanger te zijn om die marktliederen vandaag de dag ten gehore te brengen. Marktzanger Tamboer verdient zeker dit gezongen eerbetoon.

Scroll naar boven