Ernst Jansz – Live in tijden van corona

Live in tijden van corona
(V2)

In tijden van corona deed Ernst Jansz twee online-concerten zonder publiek. Jansz zegt zelf daarover: “Het was een feest om weer met mijn heerlijke bandje, die fantastische muzikanten te kunnen spelen. Geen publiek? Niets van gemerkt. Toen ik de opnames terug hoorde kreeg ik tranen in mijn ogen. Ja, dit is wellicht het mooiste dat ik ooit heb gedaan.”
De registratie van de livestream-concerten vond plaats op 29 januari 2021 voor Popdown in De Voorste Vennen te Drunen, en op 24 april 2021 in Op Hodenpijl te Schipluiden. Bescheiden locaties, die ook zonder publiek enige intimiteit kunnen geven.

Het moet gezegd worden: Ernst Jansz en zijn begeleiders (Guus Paat: gitaar, Richard Wallenburg: bas, Aili Deiwiks: viool, achtergrondzang) klinken hecht en geïnspireerd. Met name het vioolspel klinkt geweldig. Aan de stem van Ernst Jansz is wel te horen dat de jaren beginnen te tellen. Niet dat het luistergenot daar onder lijdt. Het is als een klein krasje op een vinylplaat.

Live in tijden van corona bevat 15 nummers. Acht daarvan zijn afkomstig van ’s mans meest recente studioplaat De Neerkant, drie van de Dylanplaat Dromen van Johanna, drie van Molenbeekstraat, één van De overkant en één uit Doe Maar tijdperk (een lied dat Jansz ook met C.C.C. Inc nog regelmatig speelt: Tijd genoeg). Huiswaarts (vertaling van het Dylan-nummer Tomorrow is a long time) is op twee albums van Ernst te vinden: Molenbeekstraat en Dromen van Johanna).

Het geluid is heel erg goed. De geluidsmix werd gedaan door Sil Stranders, die zijn bijdrage dus met verve volbracht. Het maakt van Live in tijden van corona nog méér een overtuigend document.

Zo blijkt opnieuw dat moeilijke situaties kunnen zorgen voor indringende muziek.

Scroll naar boven