Esbelin en Simonnin – Le Lilas Blanc

Michel Esbelin en Tiennet Simonnin zijn twee muzikanten die vaak spelen op Franse bal folk. Esbelin is vooral cabrettespeler, Simonnin speelt chromatisch accordeon. Als duo brachten ze een cd uit met melodieën uit het chansonrepertoire van voor de eerste wereldoorlog.
Le lilas blanc, de titel van dit album, is een bekend lied uit de periode van voor WO I. De cd heeft als ondertitel: Mélodies de bals Musettes de la Belle Époque.
In totaal worden zestien nummers uit die periode gespeeld en gezongen. Niet enkel het duo Esbelin/Simonnin is te horen, ook enkele gastmuzikanten en zangers werkten mee aan deze cd, onder meer Olivier Sulpice, van wie hier eerder dit jaar een cd werd gerecenseerd. Le gondelier de Venise wordt gezongen door de Belgische tenor Reinoud van Mechelen, begeleid door pianiste Catherine Gauduchon en dan verder gezet door het duo cabrette-accordeon.
Het is een mooi idee om deze meer dan honderd jaar oude nummers opnieuw uit te brengen. Veel titels behoren tot het publiek geheugen van de Franse chansonliefhebbers. Liederen als La chanson des blés d’or, Sous les ponts de Paris, La Paimpolaise, Valse bleue kunnen wel ‘evergreens’ genoemd worden.
Het nummer Mariette/Le petit panier is een samenbrengen van het nummer M’lampiste dat we onder meer van Renaud kennen en is het lied dat wij in onze taal zingen als O, Jefke is getrouwd!. De stem van Sophie Gamblin past uitstekend bij het slotnummer À Batignoles-Clichy.
Een bijzonderheid aan deze uitgave is, dat ze ook de originele nummers uit de periode 1902-1913 laat horen. Bij de cd Esbelin-Simonnin is immers een tweede cd gevoegd met 13 van de 16 nummers in originele versie. Bovendien geeft het verzorgde inlegboekje verduidelijking bij elk van die oude nummers en hun oorspronkelijke vertolkers.
Chanson van vroeger, jawel, maar dus ook van nu.

Scroll naar boven