Etan Huijs – The secret us

The secret us
(EHCD005, eigen beheer: https://etanhuijs.bandcamp.com)

De Venrayse singer-songwriter Etan Huijs vult zijn oeuvre aan met een derde uitgave, een splinternieuw volwaardig album dat naar de titel The secret us luistert. Met een symbiose van Americana, folk en pop-invloeden weet Huijs zeer opmerkelijk en krachtig uit de hoek te komen. Hij bewijst hiermee dat er zeker nog artiesten in Nederland zijn die hoogwaardige muziek spelen die zijn wortels heeft in de Westerse rootsmuziek.
Huijs schrijft degelijke songs en weet daar een hele fijne eigen kleur aan te geven. Het album werd niet voor niets opgenomen in de Wild Verband studio van BJ Baartmans, ook zo’n icoon op het gebied van sublieme rootsklanken. Huijs zingt en speelt gitaar, terwijl het overgrote deel van de instrumentatie is opgenomen door multi-instrumentalist Baartmans. Etan’s muzikale partner Jori van Gemert kreeg uiteraard een rol op het album, voornamelijk vocaal, maar eveneens op de piano in Silhouette dancer.
Verdere gasten zijn drummer Jesper Albers, trombonist Pieter van Vliet en pedalsteel-speler Diederik van den Brandt. Baartmans speelt onder andere gitaar, bas, mandoline, lapsteel, banjo, toetsen, sitar. Noem maar op… Hij heeft zowat zijn hele arsenaal uit de koffers gehaald om van The secret us een echt Etan Huijs album te maken. Een speciale rol is weggelegd voor het Red Limo String Quartet. Een strijkkwartet kan zoveel extra moois toevoegen aan de gedragenheid van de muziek.
Het album telt met Little bird, Blue moon en Nocturnal overdrive een aantal sterke radio-waardige songs die zonder meer airplay verdienen.
The secret us is een heel net afgewerkt album, waar duidelijk veel positieve energie in gestoken is. Jammer dat de Nederlandse muziekmarkt gedomineerd wordt door artiesten die de feitelijke kwaliteiten missen, maar het juist heel moeilijk maken voor muzikanten die het absoluut verdienen om breed gehoord te worden. The secret us is een parel waar Huijs vol overtuiging mee mag pronken!

 

Scroll naar boven