Etnosfäär – A Mis Tuu Om?

(eigen beheer)

Etnosfäär bestaat uit Kaarel Kuusk (toetsen, elektronica en zang), Kanthi Koch (toetsen, traditionele instrumenten, waaronder doedelzak en kannel) en percussionist Karl-Markus Kohv. Het trio brengt traditionele liederen en melodieën weer tot leven in een nieuwerwets jasje. Folkmuziek, ambient, rock en moderne elektronica gaan op verrassende wijze samen in een innovatie aanpak, met een unieke sound als resultaat. Hun eigen omschrijving ‘folktronica’ is passend.

Op hun debuut  A Mis Tuu Om? uit 2018 staan acht titels, waarvan twee met het Eesti Noorte Segakoor. De cd start met Intro,  een tune die je gerust de Estse variant van Oldfield’s Tubular bells kunt noemen. Het grote verschil: dit nummer duurt amper twee minuten. De rest is wel wat anders. In de lange, dynamisch opgebouwde stukken worden traditionele liederen en melodieën van een moderne, hedendaagse aanpak voorzien. Heerlijk is de moderne transbeat in combinatie met de klagende Estse doedelzak en de haast sjamanistische zang in Ostetud Hääl, compleet met bliebs en stuwende – echte – drums.

Trimtai-Rii begint als een trage ballad met geïmproviseerde keyboardklanken, maar mondt uit in een stevige jazzy rocksong. In Kannel staat inderdaad het snaarinstrument centraal, geflankeerd door een ambient klankomgeving, maar ook hier evolueert het nummer naar een krachtige eigentijdse aanpak, een handelsmerk van het trio.

Etnosfäär is volstrekt uniek, experimenteel, vooruitstrevend, doch zeer verantwoord vernieuwend.

Etnosfäär is te beluisteren in de uitzending van Folkit!Nordic Sounds van 7 april 2023.

Scroll naar boven