Etsuro Ono & Shunsuke Kimura, 6 maart, Rasa, Utrecht

Zondagmiddag was, in een helaas veel te karig gevuld Rasa, een bijzonder Japans duo te zien. Etsuro Ono bespeelde de shamisen, terwijl Shunsuke Kimura dit snaarinstrument afwisselde met de Fue, een Japanse fluit. Voor de pauze lag de nadruk op het traditionele repertoire. Zoete melodieën in een pentatonische toonschaal die zo kenmerkend zijn voor de muziek uit het verre oosten. De soberheid geeft de muziek een wijds karakter en klinken verrassend toegankelijk voor een muziekcultuur die toch ver van ons bed is.

Het is duidelijk dat Ono en Kimura hun klassieken kennen, maar wie denkt dat ze louter terugvallen op traditioneel repertoire heeft het mis. Na de pauze speelden ze vooral eigen composities en dan wordt al snel duidelijk dat ze de vele invloeden van allerlei moderne genres in zich hebben opgezogen. Heftige ritmes, waarbij het een wonder is dat er geen snaren breken, akkoorden-schema’s die doen denken aan hardrock-riffs, lopen naadloos over in virtuoze solo’s en melodieuze passages. Ook in hun eigen composities verwerken ze vaak fragmenten uit bekende Japanse melodieën. De manier waarop de twee shamisen-partijen in elkaar haken is soms verbluffend om te horen. Het eindresultaat is vernieuwende folk dat een groter publiek verdient dan het handjevol enthousiastelingen en een paar leden van de schrijvende pers, die in Rasa kwamen opdagen.

Gelukkig vertelden ze mij in het interview dat ik achteraf met ze had, dat ze zeker terug zullen komen naar Europa voor meer optredens. De weerslag van dit interview kunt u verwachten in het komende nummer van New Folk Sounds.

Scroll naar boven