Evgenia Damavoliti & Ross Daly – Osi hara ‘houn ta poulia

Osi hara ‘houn ta poulia
Geen catalogusnummer (Xango Music Distribution)

Opnieuw een cd met Ross Daly in de hoofdrol (lyra, luit, saz, tarhu). Maar de echte ster op het album is zangeres Evgenia Damavoliti. Een heerlijke, diep warme stem, die uiterst flexibel is, liederen vol ornamentatie gezongen. Ze koos de teksten van de tien tracks zelf uit, waarbij zowel overgeleverde als hedendaagse poëzie.
Die stem alleen volstaat al, maar het wordt nog fraaier met de uitgelezen begeleiding van Daly c.s. Daarbij Kelly Thoma (lyra), Giorgis Stavrakakis en Antonis Xylouris (luit) en Marija Katsouna (bendir). Van het eerstgenoemde kwartet weten we dat je topkwaliteit kan verwachten: soms unisono, maar merendeels polyfonisch gespeelde melodieën en fraaie harmonieën, waarbij de lyra bijvoorbeeld de rol van basisbegeleidingsinstrument met akkoorden op zich neemt. Laatstgenoemde Katsouna verzorgt echter net dat extra met haar verbluffend ritmisch getrommel. Subtiel, effectief, efficiënt.
De meeste melodieën zijn opgewekt, uptempo. Erotokritos-Desciption is exemplarisch voor hoe het ook anders kan. Een heerlijk emotionele melodie, traag maar fascinerend voortkabbelend, verpakt in wat je zou kunnen noemen een  ‘Kretenzer strijkorkest’. Fenomenaal. Die klagende, maar o zo heldere stem van Damavoliti maakt het genot compleet. En zo is het gehele album.
Zoals Daly in de kantlijn vermeldt : “een album gemusiceerd met het hart”. Doorleefd, geworteld in traditie en béleefd: dat hoor je er 100 % aan af!

Scroll naar boven