Fara – Times from times fall

Times from times fall
(CPL Music CPL027)

Fara is een kwartet zingende violisten uit de Orkneys. Kristan Harvey, Jeanna Leslie, Cartiona Price en Jennifer Austin. Die laatste speelt hoofdzakelijk piano en doet dat op een bijzonder stuwende manier. En dat is maar goed ook. Twee violisten in een groep is tegenwoordig geen uitzondering meer, maar om nu een kwartet samen te stellen en dan regelmatig unisono spelen…. Uiteraard niet continu, want de dames brengen soms met tegenmelodieën, ritmeaccenten of een tweede of derde partij variatie aan. Echter ik had het na een halve cd wel gehoord.
Power verkrijg je niet alleen door instrumenten te dubben. Afwisseling zit er wel in het repertoire. Gelukkig ook enkele songs. De stemmen zijn helder en zuiver, maar het ontbreekt wat aan kracht en overtuiging. Het tempo is traag en gelijkend. Dat is mijn grootste bezwaar tegen het album: knap en fraai gespeeld en gezongen, maar over het algemeen te mooi, zonder scherpe kantjes.  Het album is zeker niet slecht, maar ik mis dragende elementen.
Twee opmerkelijke tracks: Frances’ day is een air waarin Austin laat horen hoe je een (elektrische) piano met effect (tremelo) inzet. En afsluiter Maxwell’s light, een minimalistisch, dromerig werkje, bijna solo vertolkt door Jennifer Austin, over wetenschapper James Cleck Maxwell, de ontdekker van de relatie tussen licht en elektromagnetisme. Het is deze Austin die Times from times fall tot een aangenaam album maakt.

Scroll naar boven