Fausto Beccalossi, Claudio Farinone, Elias Nardi, Max Pizio – Aktè

Aktè
(Visage Music VM 3016 / Xango Music Distribution)

Daar is ie weer: Elias Nardi, de oudspeler uit Italië waar ik wel een zwak voor heb. Dit keer in een kwartet met accordeonist/zanger Fausto Beccalossi, gitarist Calusio Farinone en saxofonist Max Pizio. Het is een genot om deze heren samen te horen spelen. Wonderwel gaan de saxen goed samen met de oud.
Het bijzondere gitaarspel van Faronone (flamenco- en baritongitaar naast een elektrische Fender stratocaster) geeft een extra dimensie aan het geheel. De stuwende en pompende, maar soms ook volslagen losgeslagen accordeon van Beccalossi doet de rest. De laatste voegt ook woordloze vocalen, al net zo geïmproviseerd als zijn spel op zijn toetseninstrument, aan toe.
Toegegeven, je moet van improvisatie, een vleug jazz houden en open staan voor niet alledaagse grappen en grollen op genoemde instrumenten. Het werk varieert van eigen composities tot bewerkingen van Macedonische en één Catalaanse traditional en een Armeens werk van Gurdjieff. Soli en begeleidingen worden evenredig over en zelfs tijdens de afzonderlijke nummers verdeeld.
Ga er eens voor zittten, vooral ontspannen, laat het over je heen komen en ontdek dan dit de heren een prima, sterk album met niet alledaagse muziek hebben geproduceerd.

Scroll naar boven