Fay Hield – Old Adam

Old Adam
(Soundpost Records SOPO 5003)

Het album is al enige tijd uit, maar we hadden nog geen bespreekexemplaar. Een fantastisch optreden tijdens het laatste Cambridge festival overtuigde ons weer van het feit dat Hield een erg onderschatte Britse folkmuzikante is. Na twee albums (Looking glass en Orfeo) en een samenwerking in The Full English kan het niet anders dan dat de Britse die waardering krijgt die ze zonder meer verdient.
Een deel van de credits gaan naar haar begeleidingsband The Hurricane Party met Sam Sweeney (fiddle), Rob Harbron (concertina), Ben Nicholls (bass), Toby Kearney (percussie) en good old Roger Wilson (gitaar, fiddle). Jon Boden (gitaar en fiddle) en Martin Simpon (gitaar) dragen hun steentje bij op Old Adam. Het is album is diep geworteld in de Britse liedtraditie, waarbij Hield het zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt. Klassiekers als Raggle taggle Gypsy, Old Adam en Go from my window krijgen verrassende, verfraaiende en onvergetelijke uitvoeringen.
Waar Hield met name erg sterk in is, is het verhalende en het leggen van dynamiek in een lied. Zelfs een door Jan en allemaal opgenomen antieker als Jack Orion krijgt een energieke, spannende interpretatie met Sweeney, Wilson en Boden in de hoofdrol en gedreven percussie door Keanrney. Maar het is vooral de drijvende energie in de vocalen die je gekluisterd houdt aan je speakers.
Toch kan Hield ook ontroeren getuige het fraaie melancholische Willow glen en het klagende Go from my window, dat uitmondt in een gepassioneerde, felle klaagzang. Britser dan The horner and the beetle met een Fay Hield en The Hurricane Party die refereren aan Carthy & Swarb kan haast niet. De ingetogen uitvoering van Tom Waits’ The briar and the rose, met een schitterend duet van Hield en Wilson, is groots. Old Adam is een duik in het Britse verleden, iets was Hield als etnomusicologe tot in de details kent. Maar Hield verzamelt niet alleen. Ze transponeert die historische liederen door hertaling, aanvulling en aanpassingen naar het hier en nu, in een betekenisvolle context.

Scroll naar boven