Fay Hield – Wrackline

Wrackline
(Topic TSCD608)

Fay Hield heeft met Wrackline haar vierde solo-album gemaakt. In totaal is het haar achtste cd – één met BACCapella (1999), twee met The Witches of Elswick (2003 en 2005) en één met The Full English (2013). Ze is etnomusicoloog en hoeder van de Engelse folktraditie. Toch is haar naam in Nederland tamelijk onbekend. Ik zou graag zien dat Wrackline daar verandering in gaat brengen – en puur op kwaliteit beoordeeld zou dat zonder meer kunnen gaan gebeuren – maar ik vrees dat ze te dicht bij de authentieke Engelse traditie blijft om hier te lande een groot publiek aan te spreken.
Twaalf tracks koos Fay Hield voor Wrackline, deel traditioneel, deels hedendaags. Ze bevatten een mengeling van historie, mystiek en magie. De traditionele kant wordt ingevuld door nummers als albumopener Hare spell (de eerste ‘single’ van het album), Cruel mother, The old grey goose, Sir Launfal (een ballade van ruim zeven minuten), Pig song en Sweet William’s ghost. Fay gebruikte twee teksten van anderen, waar ze muziek bij maakte: Night journey van Terri Windling en When she comes van Sarah Hesketh. En ze schreef zelf vier van de nummers, die nauw aansluiten bij de traditie: Jenny Wren, Swirling eddies, Call the storm (de tweede ‘single’) en Wing flash).
Op Wrackline wordt Fay Hield ondersteund door een viertal zere competente muzikanten, die zich uiterst dienstbaar opstellen: Rob Harbron (gitaar, convertina, harmonium, percussie, zang), Ewan MacPherson (zang, mondharp), Ben Nicholls (contrabas, zang) en Sam Sweeney (viool, nyckelharpa, percussie, zang).
Het digipack is uitstekend verzorgd, en alle teksten zijn te vinden in het cd-boekje. In de vormgeving komen de magie en de mystiek duidelijk naar voren, met name de haas krijgt de nodige aandacht. Dat dier speelt de hoofdrol in de openingstrack van de cd, waarin de frase “I shall go into a hare” de openingszin vormt, uitgesproken door de Schotse Isobel Gowdie in 1662 bij haar heksenproces. De tekening op de binnenzijde van het kartonnen hoesje verbeeldt deze transformatie.
Op haar website onderhoudt Fay Hield ook een blog over de Engelse liedtraditie. Deze aflevering heeft als titel Go into a hare.

Scroll naar boven