Femina Ridens – Kalenda Maya

(Radici Music RMR253; Xango Music distribution)

Femina Ridens is een Italiaans kwartet dat met Kalenda Maya een project-cd aflevert. De Kalenda Maya is een verzameling geestige en ontroerende liederen uit de laat Middeleeuwse periode (10e tot 14e eeuw). De teksten zijn geschreven in de toen gangbare talen zoals Langue d’Oc, Galicisch-Portugees, Langue d’oil en Latijn. De instrumentatie is evenals de interpretatie hedendaags, met gitaar, synthesizer, Indisch harmonium, cello en percussie. Maar vooral inspirerend is de krachtige stem van zangeres Francesca Messina, een engeltje, zowel ontroerend als met pit.

Douce dame Jolie is het mij enig bekende lied op de cd. Het wordt luchtig, maar behoorlijk energiek en uptempo gebracht. Ondanks het beperkte instrumentarium, waarbij de gitaar vaak met eenvoudige, maar expressieve akkoorden begeleidt en de cello voor intermezzi of soli zorgt met de percussie voor de opzwepende klanken, weet Femina Ridens de volle speelduur de aandacht te trekken. En de synths dan, vraagt u zich wellicht af? Die zijn er zonder twijfel, maar wel zo knap gedoseerd dat ze onopvallend een prima bijdrage leveren. Geen gefreak, maar effectief ondersteunend.

In sommige tracks sijpelen elementen van de troubadoursliederen door (Liement me deport). Opmerkelijk is dat de liederen zo harmonisch en melodisch klinken. De meeste arrangementen zijn met kunde en respect voor de overgeleverde pracht van weleer gemoderniseerd, passend bij het hier en nu. Dus geenszins ethno musicologisch, klassiek, oude muziek of wat dan ook, maar een zeer geslaagd transponeren.

Fluweel voor je oren!

Scroll naar boven