Fifidroki – Figura dziks

(Gusstaff Records GRAM2401; Xango Music Distribution)

Fifidroki is een Poolse neofolk-punkband, bestaande uit Joanna Milka (zang, synthesizers), Natalia Juranek (zang), Aleksandra Kondek (cello, Mielec suka), Łukasz Nowotka  (viool,) Eugeniusz Lenart (bass), Norbert Jasłowski (gitaar, samples) en Damian Machnik (drums). Vijf gastmusici completeren de opnamen, waarbij saxofonist Alek Korecki een speciale vermelding krijgt.

Figura dziks (de rennende figuur) is hun vijfde volwaardige product. De formatie richt zich op de Silezische traditie, maar geeft daar een eigen invulling aan. Zo gaat het er af en toe stevig aan toe, zoals in Tramwaj, waar stevig mepwerk op de drums, een bonkende bas en een felle elektrische gitaar de scheurende solo van de saxofoon begeleiden. Toch start dit nummer, zoals velen met fraaie unisono samenzang tussen de vocalisten.

De verpakking is dus ferm, maar het is geen oeverloos lawaai. De songs zijn melodisch en dynamisch in opbouw en transparant in uitvoering. Het is voor mij meer new wave a la The Clash dan punk volgende de Sex Pistols. Rondom die composities komen regelmatig a capella intro’s of outro’s voor. De titeltrack wordt spaarzaam begeleid door synthesizer en sample en is een prachtige, innemende slow ballad. In part 2 van deze titelsong volgt een spannende instrumentale uitwerking.

Nog zo’n knap voorbeeld is Czarna rola. Dat begint als een echte folksong, spaarzaam met bas en pulserende vioolklanken, om halverwege uit te barsten in de betere melodische metalfolk. Glosie glosie kan je zo naast de Bulgaarse vocale harmonie van bijvoorbeeld Le Mystère des Voix Bulgares plaatsen.

Veel afwisseling dus, toch een herkenbare opbouw, een eigen geluid en een prima voorbeeld hoe folk en hedendaagse metal samen kunnen gaan. Je zou direct fan kunnen worden…

Scroll naar boven