Manuskript
(LC 05699, )
Dat er sprake is van een derde Duitse folkrevival is al enige tijd duidelijk. Naast koplopers als Deitsch en Bube Dame König zijn er ook groepen als Herzgespann, Jodelfisch en Tradtöchter. Nu kun je ook het Zuid-Duitse Fior daar aan toevoegen, een vierpersoonsband uit Baden-Württemberg, opgericht in 2018. Onder de titel Manuskript heeft Fior nu het debuutalbum uitgebracht, met 13 tracks die deels traditioneel zijn en deels zelf geschreven.
Fior bestaat uit Regina Künkel (nyckelharpa), Rick Krüger (zang, doedelzak, klarinet, concertina, tin whistle), Sebastian Eisner (draailier, achtergrondzang) en Björn Kaidel (nyckelharpa, gitaar). Alle leden hielden zich eerst bezig met traditionele muziek uit andere landen – Zweden, Frankrijk, Ierland – tot het inzicht kwam dat het goed zou de eigen bronnen te exploreren. Dat leverde uitstekend materiaal op; alle tracks zijn (voor mij) onbekende liederen en melodieën, die kwalitatief hoogstaand zijn.
De instrumentbeheersing is ook dik in orde. De zang is niet overal ijzersterk, maar voldoet zonder meer. Met de opener Ach Elslein, liebes Elslein zit je er meteen lekker in, een lied met een onderhuidse spanning. De draailier vervult de hoofdrol in het instrumentale Polskalarm, een compositie van Kaidel. Het traditionele Engländer VII geeft ruimte aan de doedelzak, die mooi samenvloeit met de viool en draailier. Die schöne Zeit is gebaseerd op een gedicht van Wilhelm Busch, dat uitdraagt dat de vergankelijkheid van het leven je niet moet beletten om er van genieten. Krüger en Eisner bedachten de melodie.
De cd werd opgenomen, gemixt en gemasterd door Jürgen Treyz, die al sinds mensenheugenis samenspeelt met violiste, trekharmonicaspeelster en zangeres Gudrun Walther, onder meer in de uitstekende groep Deitsch. Met Fior in de gelederen heeft de Duitse volksmuziekscene aan kracht gewonnen. Een fundament waarop hopelijk nog veel wordt voortgebouwd.