Five Weeks Collective – Cross Country & Prine Time

Cross Country & Prine Time
(Mull Media Matters, Studio Westmaas)

Een verzamelaar met countrymuziek en een tribute aan John Prine, die in beide gevallen de vragen oproepen: wat hiervan de meerwaarde is, voor welk publiek maak je zo’n cd? Maar na enig zoeken op internet en het lezen van de uitleg op de cd kwam het verhaal van dit project naar boven, en dat werpt een heel ander licht op deze zilveren schijfjes. Toen de eerste lockdown in beeld kwam bedachten studiotechnicus René van Broekhoven en zijn dochter Nieke de ultieme manier om die vijf weken door te komen. Ze besloten om eigenhandig een country verzamel-cd te gaan opnemen. Five Weeks Collective werd aangevuld met vriendin Dieuwertje van Ravenswaaij. In eerste instantie werd gedacht aan een album met twaalf songs, het werden er uiteindelijk tweeëntwintig. Het project duurde geen vijf weken, maar uiteindelijk negen maanden. Dat laatste heeft ook te maken met het perfectionisme van studioman Van Broekhoven, die eveneens een aantal gastmuzikanten aantrok.

Er werd een rijke selectie aan songs gemaakt uit het repertoire van onder andere Emmylou Harris, Dolly Parton, Bonnie Raitt, Norah Jones, maar ook van landgenoten als Danny Vera en Ilse Delange. Van Broekhoven doet ook een duit in het zakje met een eigen compositie. En alsof dat nog niet genoeg is, werkte hij met veel enthousiasme aan een eerbetoon voor wijlen John Prine, één van zijn grote helden. De cd Prine Time telt eenentwintig bekende en minder bekende songs van de grootmeester. Eveneens komen een paar composities van de destijds doodgeschoten Blaze Foley voorbij, eveneens gecoverd door John Prine. Ook op dit album werden de backing vocals verzorgd door dochter Nieke en vriendin Dieuwertje.

Cross Country en Prine Time zijn duidelijke studioproducten, aanvankelijk voor eigen kringen bedoeld. Van Broekhoven heeft het wel tot een niveau gebracht waarbij een breder publiek ervan mag gaan genieten. Beide cd-hoezen werden professioneel en fraai opgemaakt, waarmee het eindproduct heel goed oogt. Het blijft in alle gevallen bij een tijdelijk studio-project, want Van Broekhoven ziet het niet zitten om er live mee de boer op te gaan. Toch zou dit een goed concept voor een muziektheatershow kunnen zijn, een feest der herkenning voor de (country) liefhebbers die verlangen naar een vermakelijke avond.

Scroll naar boven