Flairck – Back alive

Back alive
(Home Records HR4446236)

Flairck (een combinatie van het Engelse flair en het Nederlandse vlerk) werd opgericht in 1978 door de broers Erik en Hans Visser, Judy Schomper en Peter Weekers. De groep kende de nodige personeels- en koerswisselingen, met als constante factor gitarist Erik Visser. Al geruime tijd maakt de Mexicaanse Pablo Ortiz gitarist en bassist deel uit van Flairck. Aan hem droegen Erik Visser en andere oudgedienden de fakkel over: Ortiz mocht naar eigen inzicht een nieuwe groep samenstellen en het pad vervolgen met respect voor het verleden en de blik vooruit gericht. Naast Ortiz bestaat Flairck nu uit Jeroen Goossens (fluit en andere houtblazers, maakte ooit deel uit van Pater Moeskroen), Zhazira Ukeyeva (viool), Anouk Sanczuk (viool en altviool) en Joris Vanvinckenroye (contrabas, bekend van onder andere Troisseur en Aranis).
Op Back alive zijn (bijna) alle composities ontsproten aan de breinen van Pablo Ortiz en Joris Vanvinckenroye, die de nummers apart van elkaar in elkaar staken en dat één maal deden in samenwerking. In twee gevallen – Storm waltz en The stoned wedding – werden reeds bestaande Flairck nummers als uitgangspunt genomen. In het eerste geval was het uitgangspunt De stoomwals van Peter Weekers, voor het tweede nummer was dat De houten bruiloft/The wooden wedding van Weekers en Erik Visser. Weekers wordt als een belangrijke inspiratiebron gebruikt, gezien het feit dat het enige stuk op de cd dat niet door Ortiz/Vanvinckenroye werd geschreven, van hem afkomstig is: Peter’s weekend.
Negen nummers in totaal, die allen een meer dan gemiddelde lengte hebben en aandachtig luisteren afdwingen. Vaak complex gearrangeerd, maar soms wordt er ook opvallend ontspannen gespeeld. De term symfonische folk zou de lading kunnen dekken.
Met Back alive wordt de de stijl en de historie van Flairck recht gedaan. Benieuwd hoe deze samenstelling van Flairck zich verder gaat ontwikkelen.

 

Scroll naar boven