Flairck: The lady’s back

‘Zo’n veertig jaar geleden, tijdens de tweede helft van de Koude Oorlog, smeedden Peter Weekers en ik de eerste plannen voor een nieuwe groep van akoestische instrumentalisten. We wilden geen drummer, we hadden inmiddels oorsuizingen, lange armen en tabak van het gezeul met versterkers’. Dit citaat van gitarist Erik Visser komt uit het glossy magazine dat werd uitgebracht ter ere van het 35-jarig bestaan van de succesvolle muziekgroep Flairck.

Flairck-The-Ladys-Back kleinerVisser heeft als stuwende kracht, creatief brein en componist de band nooit echt verlaten. Naast de oprichters Visser en Weekers, waren violiste Judy schomper en Erik’s broer Hans Visser de muzikanten van het eerste uur. In het 35-jarig bestaan van de groep zijn muzikanten gekomen en gegaan. De creativiteit van de groep die verder ging dan alleen het muzikale vlak resulteerde in verschillende prijzen, zoals de zilveren harp en de gouden harp. Het succes bleef niet beperkt tot Nederland. Flairck groeide uit tot een internationale podiumact. Het publiek werd getrakteerd op klassiek georiënteerde wereldmuziek, ondersteund door een goed doordachte podiumpresentatie.

Mensen die doorgaan met de dingen waar ze voor staan, ondanks de tegenslagen die op hun pad komen, die verder gaan daar waar anderen afhaken dwingen respect af. Erik Visser is zo iemand. Dank zij hem bestaat Flairck na 35 jaar nog steeds en hoe! In het Flairck magazine schrijft hij over de hernieuwde samenwerking met Weekers en Houtzager; ‘Daar ontplofte die bom weer! Er ontstond zo’n uitbarsting van energie die de energie van vroeger zelfs nog overtrof’. Op dit moment is Flairck te zien in de Nederlandse theaters met de The Lady’s back tour. Op de vraag wie er wordt bedoeld met ‘The Lady’ is niet een eenduidig antwoord te geven. Voor de hand ligt dat men hierbij denkt aan Sylvia Houtzager, de fotogenieke violiste die na Judy Schomper, 13 jaar lang min of meer het gezicht van Flairck is geweest en nu weer samen met de oprichters van de groep op de planken staat. De theatertour gaat over het leven van de muzikanten waarin vrouwen en drank kennelijk een belangrijke rol hebben gespeeld. Met back wordt ook verwezen naar de vrouwen die in de loop der jaren de muzikanten de rug hebben toegekeerd.

Zaterdag 17 januari trad Flairck op in het Posthuistheater in Heerenveen. Met plezier kijk ik terug op dit concert. Aan het begin van de avond samen met mijn vrouw eten in één van de vele horecagelegenheden die rondom De Posthoorn gesitueerd zijn en dan genieten van podiumact Flaick. de muziekgroep die al decennia lang als een rode draad mijn belangstelling heeft. Het optreden van Flairck was van het begin tot het einde verrassend te noemen. Erik Visser, die duidelijk iets heeft met taal, praat de gespeelde muziekstukken in een geheel eigen stijl aan elkaar. Pablo Ortiz is sinds 2007 de basgitarist van de groep en speelt op een bas met nylon snaren. In zijn manier van bas spelen komt duidelijk zijn achtergrond als klassiek gitarist naar voren. De uit de kluiten gewassen klassieke gitaar met 4 nylon snaren heeft een unieke sound die niet in elke band de meest voor de hand liggende keuze zal zijn, maar sluit goed aan bij de andere instrumenten van de groep. Peter Weekers speelt naast dwarsfluit en panfluit op alles wat los en vast zit, zelfs Sylvia Houtzager moet er aan geloven. De natuurlijke klanken van de verschillende fluiten kleuren mooi bij het strakke vioolspel van Houtzager, die speelt alsof ze nooit is weggeweest is uit de groep waarmee ze ooit jarenlang aan de weg getimmerd heeft.

Erik Visser mag wat mijn betreft nog 35 jaar doorgaan met zijn levenswerk, want na al die jaren staat Flairck nog steeds vol flair op het podium en weet het steeds weer voor elkaar te krijgen om het publiek vanaf de eerste minuut te boeien met enthousiast gebrachte kwaliteitsmuziek en een boeiende podiumpresentatie.

9 maart geeft Flairck een jubileumconcert in Carré, de 2500ste voorstelling van de groep. De CD The Lady’s back is een soort The best of Live CD en bevat nummers die ook tijdens de theatertour worden gespeeld.

 

Scroll naar boven